Real Time Web Analytics
Начало / Артефакти / Древна вавилонска Звездна Карта на Юпитер ще промени историята.

Древна вавилонска Звездна Карта на Юпитер ще промени историята.

След като изследователи са разчели мистериозна глинена таблетка от древен Вавилон, излязоха със заключението, че тя може да промени историята на човечеството. Звучи твърде помпозно, но не правете пребързани изводи, преди да сте прочели цялата информация по-долу и тази, която съм оставил допълнително. Редовните ми читатели, знаят много добре, че аз подбирам прилежно информацията в сайта ми и няма да ги подведа с измислени истории.

След внимателно проучване, учените установили, че астрономите на древен Вавилон, са били в състояние да изчислят точните небесни движения на Юпитер с помощта на древна форма на геометрично смятане, което, според масовите учени, е изобретено от европейците. Древно вавилонската таблетка е преведена от археолог Матийо Осендрийвер (Matthieu Ossendrijver) от университета"Хумболт" в Берлин. "Science Alert" (Виж тук) докладва по този въпрос:

"Това означава, че тези древни месопотамски астрономи не само са измислили как да се предскаже пътя на Юпитер повече от 1000 години преди първите телескопи, но те са го правили с помощта на математически техники, които ще формират основите на съвременното смятане, които знаем и до днес." 

Откритието е невероятно, тъй като таблетката принадлежи към група от стотици други таблетки, които са били открити през 19-ти век, и изследователи по целия свят са работили в продължение на повече от сто години, опитвайки се да ги декодират. Глинените таблетки са датирани на около 100 или 200 г. пр.н.е.

Снимка: Британски музей
Снимка: Британски музей

Таблетките, които са четири, всъщност са най-добрата част от доказателствата, които показват, че древните астрономи са имали знанията и способността да изчисляват скоростта и разстоянието на небесни обекти. А по специално тази таблетка доказва, че древните вавилонски астрономи са били способни да следят точното местонахождение на Юпитер в небето в определени периоди от време. Те са постигали това чрез измерване на скоростта на планетата като са използвали съвременна форма на геометрично смятане, която позволява да се измери точно скоростта на планетата на първия и шестнадесетия ден, нещо, което им дава възможност да изчислят и разстоянието.

Снимка: Британски музей
Снимка: Британски музей

"Това показва колко силно развита е тази древна култура," казва историка Матийо Осендрийвер от университет“Хумболт“ в Германия и допълва: "Аз не мисля, че някой е очаквал нещо подобно. Точно това да бъде открито в един вавилонски текст."
"Това ще открие нови начини за изчисляване на движение. Те може да се прилагат и към други планети, и в други форми за движението на Юпитер... Ние имаме само тези четири таблетки и всички те се занимават с Юпитер и със същия сегмент от 60 дни. Това е доста странно."( Източник )

Всъщност древно вавилонските астрономи са изчислявали площта във вътрешността на трапец, което им позволява да разберат къде точно планетата ще бъде разположена в небето. Това според изследователите, е една и съща връзка между скорост и преместване, което се преподава и днес в уводните класове по смятане в училищата.

trap peshakoff studio

Интересното което, New Scientist посочва е, че учените в Мертън Колидж в Оксфорд и в Париж по време на 14-ти век са "типично кредитирани със същото прозрение за скорост и преместване. Те дори го свързват с формата на трапец. Тези идеи са причини за смятане, разработено от Нютон и Лайбниц - но изглежда вавилонците са знаели за това много по-рано ". Което е лек намек, че Нютон и Лайбниц са плагиатствали от древни научни източници, които са скрити през вековете от обществото. Възможни за познание, само от членове на тайните общества,  които и до днес са в основата на престижни англосаксонски университети.

"Според текста, вавилонците са направили това чрез проследяване на скоростта на Юпитер, като функция на времето и определяне на площта под кривата време-скорост." (Източник)

Доста впечатляващо, нали! Учените дори сравняват това откритие с Розетския камък. И има защо. Откритието е наистина впечатляващо.

Въпреки, че това откритие е уникално и новаторско, то също така показва колко малко знаем за древните цивилизации, като древните вавилонци, египтяни, ацтеките и маите, които са били невероятно опитни астрономи, изследователи и строители, които са постигнали невероятни подвизи преди хиляди години. За тези, които се интересуват повече за това откритие, отдолу, към "източници", оставям интернет адреси с повече информация.

Публикацията подготви за Вас: Петър Симеонов

Източници:

Списание "Science"

www.sciencealert.com

www.newscientist.com

www.rt.com


След като изследователи са разчели мистериозна глинена таблетка от древен Вавилон, излязоха със заключението, че тя може да промени историята на човечеството. Звучи твърде помпозно, но не правете пребързани изводи, преди да сте прочели цялата информация по-долу и тази, която съм оставил допълнително. Редовните ми читатели, знаят много добре, че аз подбирам прилежно информацията в сайта ми и няма да ги подведа с измислени истории. След внимателно проучване, учените установили, че астрономите на древен Вавилон, са били в състояние да изчислят точните небесни движения на Юпитер с помощта на древна форма на геометрично смятане, което, според масовите учени, е изобретено…
рейтинг - 40%

40%

Скъпи приятели, тук можете да гласувате еднолично за вътрешен рейтинг на публикациите в сайта. Оставете за секунди вашето мнение, чрез пет степенната скала. Благодаря Ви предварително.

User Rating: 4.63 ( 33 votes)

Относно Петър Симеонов

Петър Симеонов е основател на българско и независимо информационно студио „PESHAKOFF“ за факти и доказателства свързани с извънземно присъствие на планетата от древни времена до днес. Уфолог с над 20 години изследователска дейност. Създател на три документални български филма по темата със заглавие „Сериозно за НЛО“. Художник и едноличен създател на музиката от филмите си. Написал е три сценария за документалната поредица. Сам е създал визуалните ефекти, монтажа и видео обработката и на трите части. Той се обявява против социалната система създадена от човешката глупост и е защитник на божественото начало във всичко от неживата и живата материя!

Вижте също

ТАЙНАТА НЛО ПРОГРАМА НА ПЕНТАГОНА ОТ 2007 год. ДО ДНЕС

Скъпи приятели, изнервям се когато в едни от най-престижните западни медии, като "The New York Times", …