Real Time Web Analytics
Начало / Артефакти / Изследователите откриват огромни древни градове, скрити дълбоко под камбоджанската джунгла

Изследователите откриват огромни древни градове, скрити дълбоко под камбоджанската джунгла

Нов тип проучване с революционната лазерна сканираща технология е позволила археолози да открият древни структури, които никога не са били виждани преди това. Те смятат, че може би са на хиляди години и са скрити под повърхността на камбоджанските тропически гори.

Много експерти стигнаха до извода, че това е най-богатото археологическото проучване правено досега, и ще помогне на изследователите в "лова" за повече "загубени" градове в близкото бъдеще. Австралийски археолози откриха древни подземни градове в археологическия парк на Ангкор (Сием Реап, Камбоджа), дом на известния храм Ангкор Ват, който се смята за един от най-важните археологически съкровища на нашата планета. Откритието е публикувано от "the Cambodian Archaeological Lidar Initiative".

Резултатите от пълното изследване ще бъдат публикувани в "The Journal of Archaeological Science". В тази нова инициатива е използвана нова технология на лазерно сканиране, която позволява откриване на скрити структури под повърхността на земята. Такова откритие е направено в камбоджанските тропически гори. Тези древни градове могат да се конкурират по размер и широчина на Пном Пен, сегашната столица на страната. Това откритие покрива площ от около 2 000 км, което се счита от някои експерти като най-голямото археологическо въздушно проучване, провеждано някога на Земята.

"Ние открихме, древни градове под тропическите гори, които никой до сега не е подозирал, че са там." -  каза Деймън Евънс, който води разследването.

Choueng_Ek peshakoffstudio

Лазерите, използвани в проучването са били поставени върху хеликоптери, което позволило на изследователите да получат голям брой топографски снимки с висока резолюция , които според учените са "изключително подробни и точни."

В допълнение към определено "мистериозни геометрични мотиви", които биха могли да представляват стари градини, дворци и храмове, образите са позволили на изследователите да разберат как са функционирали и древните им водни системи. Евънс подчертава, че откритието ще осигури нови и завладяващи улики за разпадането на империята Ангкор (известна също като Червената Империя), която процъфтява в тази област и мистериозно изчезна през петнадесети век, подобно на много други древни култури. Деймън Евънс казва: "Този район е бил столица на Кхмерите по време на така нареченият "среден период"(~ 14-ти 19-ти век от н.е.)". Евънс допълва: "Ние открихме огромен брой нови храмове, древни язовири, езера, храмове, кариери, както и други доказателства за Ангкор-ерата на експанзия по тези граници. Някои от тези функции могат да бъдат идентифицирани в изображенията, ако знаете, какво търсите разбира се ... " и добавя:"...алгоритмите за обработка, които използваме, са достатъчно умни, за да филтрират много от съвременното развитие на инфраструктурата там и напредналите древни системи за управление на водите." добавя Евънс.
Евънс получава финансиране от Европейския съвет за научни изследвания (ERC), след като с екипа си откриват сложен градски пейзаж, който е свързан със средновековни храмове от Кох Кер и Бенг Меалеа в Ангкор през 2012. В продължение на години, археолозите са подозирали, че районът е бил дом на редица древни структури, намиращи се под Мунт Пном Кулен и други от околните райони. Тези теории, вече са потвърдени от последното проучване, което позволи на изследователите да получат редица качествени снимки с висока резолюция и с безпрецедентно "ниво на детайлност." Някой от тях поставям отдолу. С уважение: Пешо Симеонов

Източник: angkorlidar.org

Pkks peshakoff studio
Дигитален модел на терена на Преах Кхан в местността Компонг Свай. Около 120 кв км. Лишен от дървета и всякаква друга растителност, показващ топографския релеф. Източник 
Топографски модел под модерния комплекс в Оудонг
Топографски модел под модерния комплекс в Оудонг
Релеф карта в светлосенки на терена около централните паметници на Sambor Prei Kuk
Релеф карта в светлосенки на терена около централните паметници на Sambor Prei Kuk
Планинския терен северно от Ангкор
Планинския терен северно от Ангкор
Iron smelting sites in Preah Vihear province
Iron smelting sites in Preah Vihear province

Нов тип проучване с революционната лазерна сканираща технология е позволила археолози да открият древни структури, които никога не са били виждани преди това. Те смятат, че може би са на хиляди години и са скрити под повърхността на камбоджанските тропически гори. Много експерти стигнаха до извода, че това е най-богатото археологическото проучване правено досега, и ще помогне на изследователите в "лова" за повече "загубени" градове в близкото бъдеще. Австралийски археолози откриха древни подземни градове в археологическия парк на Ангкор (Сием Реап, Камбоджа), дом на известния храм Ангкор Ват, който се смята за един от най-важните археологически съкровища на нашата планета. Откритието…
рейтинг - 19%

19%

Скъпи приятели, тук можете да гласувате еднолично за вътрешен рейтинг на публикациите в сайта. Оставете за секунди вашето мнение, чрез пет степенната скала. Благодаря Ви предварително.

User Rating: 4.42 ( 36 votes)

Относно Петър Симеонов

Петър Симеонов е основател на българско и независимо информационно студио „PESHAKOFF“ за факти и доказателства свързани с извънземно присъствие на планетата от древни времена до днес. Уфолог с над 20 години изследователска дейност. Създател на три документални български филма по темата със заглавие „Сериозно за НЛО“. Художник и едноличен създател на музиката от филмите си. Написал е три сценария за документалната поредица. Сам е създал визуалните ефекти, монтажа и видео обработката и на трите части. Той се обявява против социалната система създадена от човешката глупост и е защитник на божественото начало във всичко от неживата и живата материя!

Вижте също

ТАЙНАТА НЛО ПРОГРАМА НА ПЕНТАГОНА ОТ 2007 год. ДО ДНЕС

Скъпи приятели, изнервям се когато в едни от най-престижните западни медии, като "The New York Times", …