Real Time Web Analytics
Начало / НАУКА / Археология / МОЩИТЕ НА СВЕТИ МАТЕЙ, УЧЕНИК НА ХРИСТОС СА ОТКРИТИ В ЕЗЕРО

МОЩИТЕ НА СВЕТИ МАТЕЙ, УЧЕНИК НА ХРИСТОС СА ОТКРИТИ В ЕЗЕРО

Археолозите смятат, че са открили последното място за почивка на Свети Матей - един от 12-те ученици на Исус. 

Теорията е възникнала след откриването на 2500-годишен древен свят потопен на 23 метра дълбочина. Този древен свят се намира, във водите на езерото Исък Кул, в източната част на Киргизстан, Русия. Откритието започнало с парче голям "уникален" керамичен съд с печат, написан на арменски и сирийски скриптове сред 200 реликви, които също подкрепят теорията, че това е погребален комплекс. Езерото Исък Кул е най-голямото езеро в Киргизстан и на второ място след Каспийско море по отношение на солени езера. Откритията поддържат вярването, че реликви и останки на Свети Матей са били погребани в него, и че в близост се е намирал арменски манастир от Средновековието. Дмитрий Горн, директор на водолазите от Томск, който ръководи екипа по гмуркане, описва откритият фрагмент като "наистина уникален" и заяви, че експерти са работили за идентифициране на писанието. Те смятат, че е арменско-сирийски скрипт.  Той каза още: "Ако това се окаже вярно, ще бъде още едно доказателство, че е имало арменски манастир на Исък Кул през 14 век, където според легендите, се съхраняват мощите на Свети Матей."

Екипа в най-голямото езеро в Киргизстан
Екипа в най-голямото езеро в Киргизстан

Много християни вярват, че останките на Матей са в катедралата Салерно, Италия, - сграда, посветена и на самия светец. Но Православната Църква не е убеден от това. Тя заявява, че останките му се намират в Исък Кул. Матей всъщност е бил убит с камъни в Сирия, а неговите последователи, бягащи от римляните, скрили тялото му, заравяйки го на плажа на Исък Кул.  Д-р Владимир Плоскич, от отдела за история и култура на Киргизко-руският университет, заяви: "Неговите последователи, след бягство от гоненията на Рим, са донесли мощите на Апостола на тази земя."

Надписите върху един от артефактите е армено-сирийски скрипт
Надписите върху един от артефактите е армено-сирийски скрипт

Водолазите работили в залива Туп Бей, в североизточната част на езерото, заедно с  Г-н Горн заявиха: "...подводната археологическа експедиция ни позволи да открием неизвестно досега "сака" селище с очевидни признаци за производството и леене на бронз на дъното на езерото Исък Кул.  Те заявиха още, че десетки артефакти са били повдигнати от езерото, като добавят: "Ние извадихме от дъното над 200 артефактa, сред тях предимно парчета керамика, точилни за заточване нa ножове, парчета бронз, ритуален сърп, както и много парчета от шлака и следи от леярско производство." Това всъщност е поредица от редица древни обекти извадени под водата в езерото.

Mateu-Jesus-4

През 2007 г. д-р Плоскич, вицепрезидент на Академия на Науките на Киргизстан , заедно с археолози е открил останки от 2500-годишна напреднала цивилизация там, включително бронзови остриета на копия, върхове на стрели, ками, златен обков, древни монети и надгробни могили на скитските хора. Все още продължават научните изследвания на откритите артефакти и подводния погребален комплекс. Ако се докаже окончателно, че там са мощите на Свети Матей, един от учениците на Христос, това ще преобърне историята, такава каквато я познаваме. Още повече, ще зададе нови неудобни въпроси към католическия свят, като например, защо е трябвало Ватикана да лъже миряните, че в катедралата на Салерно в Италия се намират мощите на светеца, апостол Матия?

За вас информацията преведе и подготви със снимков материал: Пешо Симеонов

Археолозите смятат, че са открили последното място за почивка на Свети Матей - един от 12-те ученици на Исус.  Теорията е възникнала след откриването на 2500-годишен древен свят потопен на 23 метра дълбочина. Този древен свят се намира, във водите на езерото Исък Кул, в източната част на Киргизстан, Русия. Откритието започнало с парче голям "уникален" керамичен съд с печат, написан на арменски и сирийски скриптове сред 200 реликви, които също подкрепят теорията, че това е погребален комплекс. Езерото Исък Кул е най-голямото езеро в Киргизстан и на второ място след Каспийско море по отношение на солени езера. Откритията поддържат…

РЕЙТИНГ ТАБЛО

0%

процента

Скъпи приятели, тук можете да гласувате еднолично за вътрешен рейтинг на публикациите в сайта. Оставете за секунди вашето мнение, чрез пет степенната скала. Благодаря Ви предварително.

User Rating: 4.85 ( 3 votes)

Относно Петър Симеонов

Петър Симеонов е основател на българско и независимо информационно студио „PESHAKOFF“ за факти и доказателства свързани с извънземно присъствие на планетата от древни времена до днес. Уфолог с над 20 години изследователска дейност. Създател на три документални български филма по темата със заглавие „Сериозно за НЛО“. Художник и едноличен създател на музиката от филмите си. Написал е три сценария за документалната поредица. Сам е създал визуалните ефекти, монтажа и видео обработката и на трите части. Той се обявява против социалната система създадена от човешката глупост и е защитник на божественото начало във всичко от неживата и живата материя!

Вижте също

Древните извънземни (еп.10, сезон 11)

„Древните извънземни” проучва противоречива теория, според която извънземните посещават Земята от милиони години. От епохата …