Real Time Web Analytics
Начало / НАУКА / Българска история / ТРАКИЙСКИ НЕКРОПОЛ СЪС ЗЛАТНИ НАКИТИ Е ОТКРИТ КРАЙ ДРАГОМАН

ТРАКИЙСКИ НЕКРОПОЛ СЪС ЗЛАТНИ НАКИТИ Е ОТКРИТ КРАЙ ДРАГОМАН

Гл.ас. д-р Борислав Бориславов
Гл.ас. д-р Борислав Бориславов

По време на спасителни разкопки при село Чуковезер, близо до Драгоман, е бил открит тракийски некропол от 14-10 век преди Христа с богати находки, съобщи за OFFNews ръководителят на археологическата дейност гл.ас. д-р Борислав Бориславов. Там сред намерените интересни артефакти от късната бронзова и ранна желязна епоха се открояват бронзов амулет с негърска глава и погребение с богати накити, единият от които е с поне 11 златни мъниста, който предстои да бъде почистен и проучен по-подробно. Според антрополог на БАН, който е отнесъл останките на погребания човек за изследване, те са на жена. Находките са интересни, защото в тази част на България няма такъв тип богати гробове и информацията за периода е оскъдна, тъй като няма известни запазени извори от тогава.

Намерен скелет. Снимка: Гл.ас. д-р Борислав Бориславов.
Намерен скелет. Снимка: Гл.ас. д-р Борислав Бориславов.

На мястото са открити и сгради от 3-4 век след Христа, което ги поставя в рамките на късноримския период. В една от тях е намерено гърне с 18 монети, като тепърва предстои гробовете и монетите да се датират по-точно.

Разкопките. Снимка: Гл.ас. д-р Борислав Бориславов.
Разкопките. Снимка: Гл.ас. д-р Борислав Бориславов.

Според Бориславов откритията най-вероятно ще бъдат включени в годишната изложба в Института по археология, която се открива всяка година на 14 февруари.
Дейностите продължават и днес, тъй като некрополът и римското селище се намират по трасето на Междуконекторната газова връзка (МГВ) Бълтария-Сърбия.

Източник: offnews.bg

По време на спасителни разкопки при село Чуковезер, близо до Драгоман, е бил открит тракийски некропол от 14-10 век преди Христа с богати находки, съобщи за OFFNews ръководителят на археологическата дейност гл.ас. д-р Борислав Бориславов. Там сред намерените интересни артефакти от късната бронзова и ранна желязна епоха се открояват бронзов амулет с негърска глава и погребение с богати накити, единият от които е с поне 11 златни мъниста, който предстои да бъде почистен и проучен по-подробно. Според антрополог на БАН, който е отнесъл останките на погребания човек за изследване, те са на жена. Находките са интересни, защото в тази част на България няма…

РЕЙТИНГ ТАБЛО

0%

общ резултат

Скъпи приятели, тук можете да гласувате еднолично за вътрешен рейтинг на публикациите в сайта. Оставете за секунди вашето мнение, чрез пет степенната скала. Благодаря Ви предварително.

User Rating: 4.36 ( 14 votes)

Относно Петър Симеонов

Петър Симеонов е основател на българско и независимо информационно студио „PESHAKOFF“ за факти и доказателства свързани с извънземно присъствие на планетата от древни времена до днес. Уфолог с над 20 години изследователска дейност. Създател на три документални български филма по темата със заглавие „Сериозно за НЛО“. Художник и едноличен създател на музиката от филмите си. Написал е три сценария за документалната поредица. Сам е създал визуалните ефекти, монтажа и видео обработката и на трите части. Той се обявява против социалната система създадена от човешката глупост и е защитник на божественото начало във всичко от неживата и живата материя!