Начало / НАУКА / Астрономия / Най-неразрушимото животно на Земята: тардиграда

Най-неразрушимото животно на Земята: тардиграда

Дори най-катастрофалните астрофизични явления не биха могли да изкоренят енергичната тардиграда, според учените.

Бавноходки , известни още като  водни мечки , са малки същества, които живеят във вода и са известни със своята устойчивост. Тези безгръбначни с осем крака могат да оцелеят до 30 години без храна и вода и могат да издържат на най-екстремните температури, радиационното излъчване и дори вакуума на космоса.

„Тардиградите са изключително силни животни “, обяснява Томас Бутби, който изследва тардиградите в университета в Северна Каролина. “Учените все още се опитват да открият как оцеляват в тези крайности.”

Поне всички земни океани ще трябва да кипят до пълно изпарение, за да изкоренят целия живот на планетата. Бутби твърди, че тардиградите не са единствените организми, способни да издържат на високи температури при суша – и морските видове вероятно ще умрат, преди водата да изчезне. Въпреки това се смята, че  тардиградите няма да изчезнат, докато нашето Слънце набъбне и се превърне в червен гигант на 6 милиарда години от днес.

Астрофизични явления като  астероидни удари и експлозии на свръхнови  се появиха сред възможните причини за масово изчезване на флората и фауната на Земята. Катаклизмите са били толкова силни, колкото тези, които лесно могат да изкоренят хората от Земята днес. “Ние принадлежим към чувствителен вид и фините промени в околната среда ни влияят значително”, казва съавторът на проучването  Рафаел Алвес Батиста  от Оксфордския университет.

По същество, според изследователите,  само смъртта на Слънцето в крайна сметка би довела до пълното изчезване на живота на Земята, включително тардиградите.

“Тардиградите са най-близкото нещо, което може да се нарече “неразрушимото животно” на Земята”, казва Алвес Батиста, “но е възможно в други части на Вселената да има други подобни и не само, устойчиви видове.”

/Петър Симеонов/

Това място в интернет се поддържа с лични средства. Чрез бутона за дарения, можете да помогнете и Вие със скромен принос към каузата. Благодаря Ви предварително./П. СимеоновОтносно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.