Начало / ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ / АЛАН КАРДЕК (Мистериите на Париж)

АЛАН КАРДЕК (Мистериите на Париж)

МИСТЕРИИТЕ НА ПАРИЖ /Алан Кардек (2018)

 

 

Алан Кардек
Алан Кардек

Кардек е роден в Лион на 3-ти Октомври 1804 г и починал в Париж на 31 март 1869г. Неговото истинско име било Иполит-Леон-Денизард Риваил. Той бил познат като Иполит пред семейството си, „Професор Риваил” пред обществото и „H-L-D Rivail” в своите трудове. От 18 годишен той бил учител по Науки и Литература, а от 20 годишен станал известен като автор на поучителни книги. Неговите спиритистки книги били написани под псевдонима Алан Кардек. Кардек изпъквал в своята професия, за която се обучавал в Швейцария. Той се учил в школата на един от най-известните на световно ниво учители от началото на 20 век и все още прославен Учител: Йохан Хайнрих Песталоци. По-късно в Париж той заема мястото на Песталоци. Когато станал на 51 години Алан Кардек се посветил на наблюдение и изследване на феномена на духовни проявления без естествения ентусиазъм на хора, които са незрели и неопитни. Неговата собствена репутация на религиозен човек била една пречка за някои хора, които били против Спиритизма. Две години по-късно, през 1857г. той публикувал Книга на Духовете. През 1858г. започнало издаването на известно Спиритистко списание “Revue Spirite” и през 1861г. Кардек публикувал Книга на Медиумите. През 1864г – Евангелие според Спиритизма било отпечатано, последвано от Рай и Ад през 1865г. накрая през 1868г. книгата Генезис/Битие завършила основата на Спиритизма. Алан Кардек всъщност сатана известен на българските читатели чрез книгата си “Книга на духовете”, която можете да смъкнете на следващият линк (Кликни тук). Ето кратки откъси от самата книга:

  1. КОСМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО

34.Какво е космическото пространство – безкрайно или ограничено?

– Безкрайно. Ако допуснем, че то има граници, тогава какво ще има извън тях? Това, знам, смущава разсъдъка ти, но все пак твоят разум ти казва, че иначе не може и да бъде. Същото е с безкрайното във всички неща; и не на вашата малка планета ще можете да разберете това.

35.Съществува ли абсолютна пустота някъде в космическото пространство?

– Не, пустота няма в нищо; това, което за теб е пусто, е запълнено с такава материя, която се изплъзва от сетивните ти органи и от инструментите ти.

  1. МНОЖЕСТВЕНОСТ НА СВЕТОВЕТЕ

54. Всички ли светове, въртящи се в Космоса, са обитаеми?

– Да, и човекът от Земята е далеч от това да бъде, както той предполага, пръв по ум, доброта и съвършенство. Има обаче хора, които се мислят за много силни и си въобразяват, че само това малко кълбо има привилегията да бъде населено с разумни същества. Горделивост и суета! Те мислят, че Бог е създал Вселената само за тях.

  1. Еднакъв ли е физичният строеж на другите светове?

– Не, те никак не си приличат.

  1. След като физичният строеж на световете не е еднакъв за всички, следва ли оттук различие в организацията на населяващите тези светове живи същества?

– Без съмнение, както при вас рибите са създадени да живеят във водата, а птиците – във въздуха.

  1. Световете, които са най-отдалечени от Слънцето, лишени ли са от светлина и топлина поради това, че Слънцето им се показва във вид на малка звезда?

– Нима мислите, че няма други източници на светлина и топлина, освен Слънцето? И нима вие пренебрегвате електричеството, което в някои светове играе роля, неизвестна вам и съвсем по друг начин важна отколкото на Земята? Впрочем никой не казва, че всички същества виждат така, както виждате вие, и с органи, устроени по същия начин, както вашите.

Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

ТАЙНИТЕ НА ЕКЗОПЛАНЕТИТЕ / Извънземни в древността Еп22/С14

През последните 20 години хиляди потенциално обитаеми екзопланети са открити извън нашата Слънчева система. Възможно ли …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

You cannot copy content of this page