Начало / ОБЩЕСТВА / ДРЕВЕН КАНИБАЛСКИ РИТУАЛ Е ВДЪХНОВИЛ ХРИСТИЯНСКАТА ЕВХАРИСТИЯ

ДРЕВЕН КАНИБАЛСКИ РИТУАЛ Е ВДЪХНОВИЛ ХРИСТИЯНСКАТА ЕВХАРИСТИЯ

Преди публикацията, за тези, които не знаят какво означава Евхаристия, тук оставям линк за информация: ЕВХАРИСТИЯ

Нова книга за произхода на християнството, написана от израелския историк, Амрам Еппстейн, предизвика възмущение по целия свят чрез свързване на Евхаристията, едно от централните тайнства на християнската вяра, с древно вавилонски ритуал с участието на смущаващи актове на канибализъм.

В спорната си книга, озаглавена “Вавилонският произход на християнската религия” (The Babylonian Origins of the Christian Religion), професор Епстейн твърди, че актовете на пиене на вино и ядене на хляб, символизиращи плътта и кръвта на Христос, всъщност са вдъхновени от ритуал в чест на вавилонската богиня на подземния свят , Ерешкигал.

Първата дама на подземния свят, крилатата богиня Ерешкигал е една от най-важните божества на вавилонския пантеон.
Първата дама на подземния свят, крилатата богиня Ерешкигал е една от най-важните божества на вавилонския пантеон.

В този ритуал, наречен Arumkhvär, се пиела кръвта и се ядяло от месото на умъртвени деца, за да се получи някаква форма на благословение от богинятаДецата, които са били умъртвени в тази церемония, трябвало да бъдат “синове на девствени майки”, които да бъдат достатъчно чисти за тяхната саможертва, която ще успокои божеството. На момчетата е била източвана част от кръвта им, която се събирала в голям съд, а плътта им, се нарязвала на малки парченца и се раздавала на присъстващите. Този ритуал на консумация на плътта на детето, се е смятало, че опрощава греховете на извършващите го, за да получат прошка за всички свои неморални действия, от които богинята може да е останала недоволна.
“Тази древновавилонска церемония е почти идентична с Християнсакта Евхаристия, с изключение на канибалската част, което не означава, че е чисто символична“, казва проф. Еппстейн. “Синът на девствена майка ще бъде принесен в жертва, за да плати за греховете на цялото общество и поднесен на богинята за прошка. Поклонниците ще ядат плътта му и ще пият от кръвта Му, което днес се изпълнява и от съвременните християни, но по строго символичен начин. ” 

Според него, ранните християни са адаптирали този ритуал, който все още се е празнувал в голяма част от Близкия изток по времето на Исус, като го превръщат в събитие с по-малко насилие. Вече е добре известно, че древните месопотамски култури са повлияли на еврейски и християнски традиции, като най-известна в това отношение е библейската история за Ной, която изглежда, е била вдъхновена от шумерския епос за Гилгамеш, но претенциите и заключенията в новата книга на професор Еппстейн, изглежда са чувствителна струна за много християни. Много учени осъдиха неговите теории като анти-християнски, като отбелязват, че има малко доказателства, само с “няколко прилики” между ритуалите, за да се твърди, че канибалския ритуал Arumkhvär всъщност е вдъхновил Евхаристията. Въпреки критиките, които е получил и полемиката около сензационните му твърдения, книгата на проф. Еппстейн  вече е станала бестселър в единадесет страни и в момента се подготвят множество преводи на различни езици.

Този 5000-годишен граал от алабастър е бил намерен в руините на храма на Ерешкигал, в древния град Ур. Той вероятно е използван за събиране на кръвта на жертвата, преди да бъде погълната от поклонниците.
Този 5000-годишен граал от алабастър е бил намерен в руините на храма на Ерешкигал, в древния град Ур. Той вероятно е използван за събиране на кръвта на жертвата, преди да бъде погълната от поклонниците.

pope.eucharist peshakoff studio

 

В документалната поредица “Сериозно за НЛО” в трета серия (на около 55 мин. от филма) разказах, именно за този вид ритуал към Молох. Можете да си припомните това тук: Сериозно за НЛО 3 (55 мин.)

Превод и обработка на публикацията: Пешо Симеонов

Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

ВНИМАНИЕ! ТРАФИК НА ЧОВЕШКИ ОРГАНИ

Тази статия представя жестокост и снимки, които могат да разстроят хора с чувствителна психика. Така, …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.