Начало / НАУКА / Археология / Египет открива 4400-годишна свещена гробница

Египет открива 4400-годишна свещена гробница

Египет открива нова 4 400-годишна свещена гробница в “изключителносъстояние за посещения и туристи.

Кайро (АФП) – Египетските археолози откриха гробница на свещеник, която датира на повече от 4 400 години в пирамидалния комплекс Саккара южно от столицата Кайро, съобщиха властите в събота (15.12.2018).

Днес обявяваме последното откритие за 2018 г., това е ново откритие, това е частна гробница“, каза министърът на античността Халед Ел Енанй пред публика от поканени гости, включително репортери.

Тя е изключително добре запазена, оцветена, със скулптура вътре. Също така е принадлежала на високопоставен свещеник … (и) е на повече от 4400 години“, каза той.

Гробът е дълъг 10 метра, широк 3 метра и малко под 3 метра височина, каза г-н Вазири.

Гробницата се намира в заровен хребет, който е частично открит.

Г-н Вазири заяви, че очаква повече открития да бъдат направени там, когато археолозите ще започнат още разкопки през януари.

Мостафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет за антики на Египет, изтъква резба на гробницата.
Мостафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет за антики на Египет, изтъква резба на гробницата.

Петата династия управлява Египет от около 2500 г.пр.н.е до 2350 г.пр.Хр., не след дълго след построяването на голямата пирамида в Гиза.

Саккара служи като некропол за Мемфис, столицата на древния Египет за повече от две хилядолетия.

Древните египтяни са мумифицирали хората, за да запазят телата си за отвъдното, докато животинските мумии са били използвани като религиозни дарове.

 

ФОТО: Статуи се виждат вътре в новооткритата гробница "Wahtye", която датира от управлението на цар Неферикар Какей )
ФОТО: Статуи се виждат вътре в новооткритата гробница “Wahtye”, която датира от управлението на цар Неферикар Какей в района на Саккара близо до некропола в Гиза, Египет, 15 декември 2018 г. (Мохамед Абд Ел Гхани / Ройтерс)

Гробницата принадлежи на “Уахей”, първосвещеник, служил по време на петата династия на цар Неферикар, съобщиха от министерството на древността.

Гробницата му е украсена със сцени, показващи царския свещеник заедно с майка му, съпругата му и други членове на неговото семейство, се казва в изявление на министерството.

Изглед на статуи в новооткритата гробница "Wahtye", царското Пречистване на свещениците по времето на цар Нефер Ир-Ка-Ре в Саккара, Гиза, Египет, 15 декември 2018 г.
Изглед на статуи в новооткритата гробница “Wahtye”, царското Пречистване на свещениците по времето на цар Нефер Ир-Ка-Ре в Саккара, Гиза, Египет, 15 декември 2018 г.

Гробницата съдържа също така, повече от дузина ниши и 24 цветни статуи на духовника и членове на неговото семейство, каза той.

През ноември археологическите служители обявиха откриването в Саккара на седем нови саркофази, някои датират на повече от 6000 години, по време на разкопките, започнати през април от същата археологическа мисия.

Мостафа Абдо, който ръководи копането в некропола Саккара, на 30 километра южно от египетската столица Кайро, ходи в новооткрита гробница на 15 ноември 2018 г. (AFP Photo / Khaled DESOUKI)
Мустафа Абдо, който ръководи копането в некропола Саккара, на 30 километра южно от египетската столица Кайро, в новооткрита гробница на 15 ноември 2018 г. (AFP Photo / Khaled DESOUKI)

Три от тези гробници съдържат мумифицирани котки и скараби.

Гости и туристи в новооткритата гробница.
Гости и туристи в новооткритата гробница.

Некрополът “Saqqara” на юг от Кайро е домът на известната пирамида “Джосер”, която е строена преди повече от 4 600 години, доминираща на мястото и е първият каменен паметник в страната.

Гробницата, построена от майстор архитект Имхотеп за Фароах Джосър, е била първоначално висока 62 метра и е считана за най-старата сграда в света, построена изцяло от камък.

(В България също имаме подобна гробница. В нея се намират мумии и статуи на котки, мишки и на семействата на властта от прехода в страната. Това е сградата на Народното събрание в София.) Шегувам се. Усмивки от мен: Петър Симеонов

Източник: abcnews.go.comОтносно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

Душата се въплъщава в тялото на седмата седмица от бременността.

Д-р Рик Страсман намира увлекателни съвпадения между развитието на човешкия плод и описанията на Тибетската …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

You cannot copy content of this page