Real Time Web Analytics
Начало / Артефакти / ИДОЛИТЕ С ГОЛЕМИ ОЧИ ОТ ТЕЛ БРАК

ИДОЛИТЕ С ГОЛЕМИ ОЧИ ОТ ТЕЛ БРАК

Петър Симеонов
Петър Симеонов

Здравейте отново приятели. Както винаги, верен на вас, а и на новите читатели на сайта ми, ще ви запозная отново с интересни факти и истории от човешката история, за които не се вдига много медиен шум, поради факта, че не са удобни на определени кръгове в конвенционалната наука. Мотото на сайта ми “Всичко, което не трябваше да знаем”, отговаря отлично на темите, които засягам тук. Този път, ще се постарая да ви отведа, макар в снимки и във вид на четиво, в регион, където днес се води една безсмислена война за нас и смислена война за американските петролни картели. Досетихте се, че става въпрос за Сирия. Става въпрос за много интересни и забележителни статуи, които вместо глава са с чифт големи очи, които повдигат някои много интересни въпроси? Защо няма открити подобни идоли във всяка друга област не само в региона, но и на планетата? Кои са тези странни същества с огромни втренчени очи?

“Очните Идоли”от Тел Брак нямат никакви паралели в останалия свят, освен в Сирия или Месопотамия ако щете. Ето защо те биха могли да ни помогнат да отговорим на важни въпроси от историята на региона. Бих казал със съжаление, че поради сирийската военна ситуация в момента, “Очните Идоли” са в червения списък на сирийски културни обекти в риск.

Тел Брак Сирия. Изображение: Университета в Кеймбридж
Тел Брак Сирия. Изображение: Университета в Кеймбридж

Тел Брак е разположен в района на Горен Кхабур (Upper Khabur), който се намира в североизточна Сирия върху плодородните равнини в близост до река Тигър. Там се намират едни от най-големите древни места в Северна Месопотамия и е сред най-ранните градове в света. За първи път зоната е заснета от въздуха  от Пиер Поидебърд (Pierre Poidebard) през 1920 година и за първи път е разкопан от сър Макс Малоуен ( Max Mallowan) през 1937-8. От 2011 г. археологическите проучвания в Тел Брак са финансирани от Британската академия за научни изследвания за развитие (БАРДА). Бих попитал, какво правят и там. Но това е друга тема.

Тел Брак идоли
Тел Брак идоли

В древни времена, Тел Брак се счита за международен град. Той е бил дом на няколко цивилизации през вековете, включително шумерите, вавилонците, акадианците и митаните. Най-накрая, градът е изоставен през 2000 BC. Въпреки, че Тел Брак е в североизточната част на Сирия, като декорация, плана на храма на “Очните Идоли”, наподобява тази на южните храмове на Месопотамия, като например тези в Урук и Ериду. Очни дизайни са били намерени на предмети в Гробището от Ур, както и в храмовете на региона.

tel-brak-2011-2011-10-02-0303

“Очните Идоли” са датирани на около 3300 г. пр.н.е.. Много от тях са инкрустирани с няколко чифта очи, други са просто бижута, а трети са изображения на “деца”, издълбани върху тялото на по-голям идол.

Тел Брак идоли
Тел Брак идоли

Аз няма да правя тук личен анализ на тези артефакти. Оставям това на вас и всеки сам да направи своите заключения. Бих казал само, че тези фигури, са със странно големи глави и големи очи, което ми напомня за така наречените днес, сиви извънземни биологични същества. Изглежда, че в този регион, боговете дошли от небесата са направили силно впечатление на народите, за да ги увековечат. Визуалния контакт е бил на лице.

Тел Брак идоли
Тел Брак идоли

Тъжната част обаче от тази история е, че великолепните очни идоли от Тел Брак сега са в червения списък на сирийски културни обекти в риск. Няколко археологически обекти в Сирия са били повредени в резултат на бомбардировките, а артефакти от музея са разграбени или изгорени. На върха на загубата са всичките шест обекта, които са обявени от ЮНЕСКО за световно наследство на Сирия. Според сведенията са повредени или унищожени, тъй като конфликтът там започна още през пролетта на 2011 г. Музеи, аукционни къщи, арт дилъри и колекционери са насърчавани да не придобиват такива обекти без да се налага внимателно и задълбочено проучване на техния произход и цялата необходима правна документация. Поради голямото разнообразие от предмети, стилове и периоди, Червеният списък на сирийски Културни обекти в риск обаче, е далеч от изчерпателен. Бих казал още, че унищожаването на “Очните Идоли” от Тел Брак, други артефакти и археологически обекти в Сирия е тъжна част от човешката история. И всичко това поради огромната алчност на няколко американски и английски петролни корпорации.

Тел Брак идол
Тел Брак идол
Тел Брак идол
Тел Брак идол

След като древната история е изгубена или трайно повредена, ние никога няма да бъдем в състояние да научим истината за нашите предци и живота на тази планета в праисторически времена. Дали сме и мълчаливи свидетели на края на сирийското културно наследство? Ако питате мен, може би сме и мълчаливи свидетели изобщо на края на човешката култура и морал.

Публикацията подготви за вас:Пешо Симеонов

Още снимки:

tellbrak peshakoffstudio 4

Тел Брак идоли
Тел Брак идоли
Тел Брак идоли
Тел Брак идоли
Тел Брак идоли
Тел Брак идоли
Тел Брак идоли
Тел Брак идоли
Тел Брак идоли
Тел Брак идоли


Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

КАРЛ СЕЙГЪН – ЗА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ 1990г

      Карл Сейгън относно климатичните проблеми като възникващ проблем (1990 г.) Това е …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.