Начало / Без категория / Изменението на климата представлява сериозна заплаха за САЩ, заключава новият правителствен доклад!

Изменението на климата представлява сериозна заплаха за САЩ, заключава новият правителствен доклад!

Промените в климата вече се усещат в общностите на Съединените щати и ще причинят нарастваща вреда на икономиката, инфраструктурата и човешкото и екологичното здраве – освен ако САЩ и други държави не предприемат съгласувани действия за намаляване на емисиите на топлинни газове.

Това е отрезвяващото послание, изпратено от  основен федерален доклад, публикуван на 23-ти, този месец , който разглежда въздействията на изменението на климата върху различни американски региони, икономически сектори и екосистеми.

Климатът на Земята се променя по-бързо, отколкото във всеки момент от историята на съвременната цивилизация, главно в резултат на човешката дейност“, заключава докладът. “Въздействията на глобалното изменение на климата вече се усещат в САЩ и се предвижда да се засилят в бъдеще – но тежестта на бъдещите въздействия ще зависи до голяма степен от предприетите действия за намаляване на емисиите на парникови газове и адаптиране към промените, които ще настъпят .

Усилията за справяне с изменението на климата “се разшириха през последните пет години, но не и в необходимия мащаб, за да се избегнат значителни щети на икономиката, околната среда и човешкото здраве през следващите десетилетия“, се посочва в него. И без “значителни и устойчиви глобални усилия”, изменението на климата ще “причини нарастващи загуби на американската инфраструктура и собственост и ще попречи на темпа на икономически растеж през този век“. Брутният вътрешен продукт на САЩ може да бъде намален с 10% или повече при някои сценарии , като годишните загуби в някои икономически сектори достигат “стотици милиарди долари до края на века – повече от сегашния брутен вътрешен продукт (БВП) на много американски държави“.

(AP Photo/Noah Berger, File)
/Пожара в Калифорния/ Белият дом не отговори незабавно на искане за коментар по доклада в петък. Администрацията обаче миналата година омаловажи отделен доклад на правителството, с който човешката дейност се превърна в господстващ двигател на глобалното затопляне, като заяви в изявление, че “климатът се е променил и винаги се променя”. (AP Photo/Noah Berger, File)

 

Новият доклад е предназначен да бъде “свързан с политиката”, но не прави конкретни препоръки за политика, отбелязват федералните служители, свързани с Програмата за изследване на глобалните промени в САЩ. Все пак констатациите му са в ярък контраст с позициите на президента Доналд Тръмп и много от неговите висши служители. Те многократно са потискали или отхвърлят предупрежденията на експертите, че изменението на климата представлява сериозна заплаха за националната сигурност. Администрацията планира да се оттегли от споразумението за климата в Париж, което е международно усилие за намаляване на емисиите на затоплящи се газове, и се премести, за да върне широк спектър от вътрешни климатични разпоредби, които по никакъв начин няма да избегнат глобалния проблем и бъдещите апокалиптични природни феномени.

Докладът идва само няколко седмици преди демократите да поемат контрола върху Камарата на представителите в САЩ. Лидерите на входящите къщи обещаха да превърнат изменението на климата в приоритет и  вече обявиха поредица от изслушвания в началото на следващата година по темата.

Представителят на Еджи Бърнис Джонсън (D-TX), който се очаква да стане председател на комитета за наука в Дома през януари, заяви в изявление, че заключенията на доклада, “както тъжно сме свикнали, са доста ужасяващи – силни, невиждани бури, драматично покачване на морското равнище, по-вредни цъфтежи на водорасли, разпространение на болести, тежки икономически въздействия, списъкът продължава и продължава. Въпреки, че цялата надежда не е загубена, но трябва да действаме сега. Трябва да намалим емисиите на парникови газове, да работим за адаптиране и смекчаване на последиците и да проучим технологични решения като геоинженерство и улавяне на въглерод.”

Докладът от 29 глави, официално известен като том II на Четвъртата национална оценка на климата, е продължение  на първия том от оценката, публикуван преди година , който обобщи състоянието на науката за климата. Докладите се изискват от закон от 1990 г., който разпорежда на федералните агенции да докладват най-малко на всеки четири години за състоянието и потенциалното въздействие на изменението на климата. Те бяха събрани от около 300 експерти, около половината от които работят извън федералното правителство. Процесът на подготовка на доклада, ръководен от Националната океанска и атмосферна асоциация, включва събиране на публични коментари на събития в повече от 40 града.

През изминалата година някои защитници на климата изразиха загриженост, че администрацията на “Тръмп” ще се опита да промени или цензурира доклада. Но федералните учени подчертават, че няма външна намеса. “Докладът не е променен по никакъв начин, за да отразява политическите съображения“, каза Вирджиния Бъркет, изследовател по климата с Американското геологическо проучване, което работи върху усилията. Много защитници на климата обаче отбелязват, че администрацията избра да публикува доклада късно в петък след национален празник, когато вниманието на обществеността и пресата може да се окаже другаде.

Колко искания за събуждане се нуждаем?“, Заяви Карол Вернер, изпълнителен директор на Института за изследване на околната среда и енергетиката, политическа организация с нестопанска цел във Вашингтон. че промяната на климата вече се случва и че трябва да действаме. Времето изтича … За съжаление фактът, че администрацията публикува този важен доклад за петък след Деня на благодарността, ясно показва желанието си да разруши въздействието си.

Публикувано и превод: Петър Симеонов

Източник: www.mercurynews.com

Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

Извънземни господари (2018)

Извънземни господари / Alien Overlords (2018) Резюме : НЛО, извънземни, мъже в черно, правителствени конспирации и тайни …

Един коментар

  1. Йордан Йорданов / Във фейсбук ” През последната година (2018г.) се наблюдава изключително ниска слънчева активност, която не кореспондира по никакъв начин с теорията за антропогенната намеса в изменението на климата. В следствие на тази ниска слънчева активност, глобалната температура се е понижила на годишна база. Ако нещо влияе на климатът на планетата, то това е слънцето.”

    Това са пълни глупости. Според тази “научна’ констатация, означава, че ако изригне супер вулкан температурите на Земята няма да паднат поради изхвърлените огромни облаци с вулканична пепел, а защото тя се влияе само от слънчевата активност. Или термина ‘ядрена зима” не е верен, защото след масивни ядрени взривове, температурата на Земята се влияе единствено и само от слънчевата активност? Ей, я започнете да мислите, не само да четете глупости! И друго. Последните четири години е отчетена много силна слънчева активност и рекордни температури. Ето и линк: https://www.noaa.gov/news/october-2018-was-2nd-hottest-on-record-for-globe

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

You cannot copy content of this page