Начало / ПРИРОДА / Екология / ИЗНЕНАДВАЩО ОТКРИТИЕ ЗА ТОВА КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИ ВОДАТА ОТ ПЛАСТМАСОВИ ЗАМЪРСЯВАНИЯ

ИЗНЕНАДВАЩО ОТКРИТИЕ ЗА ТОВА КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИ ВОДАТА ОТ ПЛАСТМАСОВИ ЗАМЪРСЯВАНИЯ

Австралийският град Куинана (Kwinana) е направил нещо през изминалото лято, което много страни се опитват да направят от години.

Те са инсталирали проста, но невероятно ефективна нова система за филтриране в резервата Хенли, за да предпазят замърсяване на океаните от пластмасата. Всеки, включително правителството и гражданите, са видели от първа ръка ползите, които тя може да предложи.

 

Какво е това?

Тръбите, които са използвани за първи път в първоначалните експерименти, са тръби, които източват вода от жилищни райони до естествени зони. По-голямата част от боклука по тези места идват в големи количества и вредни за околната среда. В допълнение, този боклук обикновено се пренася чрез порои от силен дъжд, които го завличат към дренажните системи.

 

Идеята започва, когато властите инсталират две мрежи и след това, когато виждат резултатите, останали изненадани. Новата инфилтрационна система успява да улови повече от 800 килограма боклук само за няколко седмици.

Това ли е бъдещето на събирането на боклука?

Въпреки че разходите за тези мрежи са доста високи: около 10 000 долара, общата система все още е доста печеливша, тъй като в дългосрочен план ще спести значителни парични суми. Затова беше решено тези мрежи за отпадъци да бъдат инсталирани в целия град, за да се сведе до минимум замърсяването на околната среда и дивата природа в района.

Когато са напълнени, мрежите просто се вземат и изпразват в специални камиони. След това те се отвеждат в сортировъчен център, където се разделят на елементи, които се рециклират и на елементи, които не могат да бъдат рециклирани. След това те се елиминират по съответния начин.

Лично аз мисля, че това е страхотна идея, която е изпълнена приказно. Тази нова идея показва, че малките промени могат да имат огромно въздействие.

Тъй като населението продължава да расте и количеството отпадъци, които произвеждаме, също неизбежно се увеличава, може ли това да реши проблема със замърсяването на света? Само времето ще покаже. Но все пак е някакво благоразумно и просто решение. Остава някой в България да подеме идеята и да направим реките и морето по българските брегове, поне малко по-чисти.

Публикацията подготви: П.СимеоновОтносно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

ФУКУШИМА. радиационна авария от VII-ма, най-високата, степен по международната скала за ядрените събития.

Европейската комисия спира забраната за внос на облъчена храна от Фукушима. “Човек чувства заплаха от …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.