Начало / НАУКА / Астрономия / ИСТОРИЧЕСКО ПРИЛУНЯВАНЕ: Китай завладява скритата страна на Луната

ИСТОРИЧЕСКО ПРИЛУНЯВАНЕ: Китай завладява скритата страна на Луната

“На 3 януари, в 10:26 часа (местно време), Чанг’е-4 се прилуни успешно на тъмната страна на Луната”, пише космическата агенция CNSA (Националната космическа агенция на Китай, акроним на английски) в историческо изявление, което изненада света. В изявлението се добавя още, че “… в 11:40 ч. Модулът е направил първия визуален образ в историята, на повърхността на скритата страна на естествения спътник на Земята, направен от късо разстояние”

Първи образ на тъмната страна на Луната, направен от близко разстояние. Снимка: Китайската национална космическа администрация.
Първи образ на тъмната страна на Луната, направен от близко разстояние. Снимка: Китайската национална космическа администрация.

 

Веднага след прилуняването на модула Chang’e-4 информационните агенции по света споделиха новината, която централната телевизионна мрежа на Китайската народна република обяви.

Според информация от CNSA, кратерът Von Kármán в басейна на Aitken на скритата страна на Луната е избран за място за кацане на китайската мисия. Модулът се намира на 45,5 градуса южна ширина и 177,6 градуса изток дължина, което е достатъчно близо до предвиденото място.

“Тази историческа мисия ще позволи да се установи трайна връзка между Земята и нейния естествен спътник, както и да се отвори нова глава в изучаването на Луната”, се казва в официалните съобщения.

Основната цел на проекта Chang’e-4 е да проучи скритата страна на спътника на Земята, по-специално да проучи минералния му състав, структурата на лунната повърхност и да направи астрономически радиочестотни наблюдения. Освен това модула е снабден с контейнер със семена от картофи и яйца от копринени буби, за да се провери дали могат да се развиват в лунни условия.

Вижте и официалния сайт на Китайската космическа агенция (CASC) – spacechina.com

Публикацията подготви: П.Симеонов

Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

Душата се въплъщава в тялото на седмата седмица от бременността.

Д-р Рик Страсман намира увлекателни съвпадения между развитието на човешкия плод и описанията на Тибетската …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.