Real Time Web Analytics
Начало / Артефакти / Мистериите на Румъния

Мистериите на Румъния

Румъния е държава, обвита в мистерии, странни явления, уникални археологични открития и тайни. Тя е място, където артефактите от Античността оживяват, описват ни странни ритуали и се губят следите на изчезнали тайнствени цивилизации. Ето и 10-те най-големи мистерии, които страната на граф Дракула ви предлага:
Отпечатъците от Карпатите – в района на Трансилвания в пещерата Ciur-Izbuc са открити човешки отпечатъци, които биха могли да променят прочита на историята. Тези отпечатъци представляват най-старите такива в Европа, а може би и в света, твърдят изследователи.

Пещерата в която са открити отпечатъците
Пещерата в която са открити отпечатъците

Romania 1

Възрастта за другите отпечатъци открити в Европа и по света са на не повече от 33 хиляди години.

Около 400 стъпки за първи път са открити в пещерата през 1965 година. Учените твърдят, че те са на мъж, жена и дете, които са живели преди 10 000 до 15 000 години. Но радиовъглеродните измервания на костите, изкопани точно под стъпките показват, че Хомо сапиенс са живели там преди около 36 500 години, казват антрополог Дейвид Уеб и колегите му от университета в Пенсилвания.

Romania 2

Анализите на 51 от стъпките, които са останали неунищожени от пещерни изследователи и туристи показват, че шест или седем лица, включително и най-малко едно дете, са влезли в пещерата заради наводнение, съобщават изследователите.

Тепърва учените ще откриват, може би кои са били тези хора и какво е станало с тях.

  1. Странните растящи камъни

Този невероятен геологичен феномен се нарича Румънските тровенти.

romania 3

По своята същност те представляват камъни с порест характер и се намират в Националния парк на Румъния, окръг Вълчи.

romania 4

Местните от село Костеси вярват, че камъните са магични, защото са живи и растящи. Трудно бихме си представили камък да расте, но тези са уникален геологичен феномен, базиран на форми от пясък и цимент, споени и разрастващи се поради сеизмична активност от преди още 6 милиона години.

romania 5

romania 6

Всъщност, ядрото на образованията е от камък, а обвивката от пясък и цимент. При допир с вода, камъните се размножават и растат от 6-8 милиметра до колосалните 10 метра.

  1. Бронзовата Матрица

romania 7

Матрицата е била открита през 2013 г. и е била подложена на изследвания от специалисти. Забележителният и безценен артефакт е намерен след буря, в корените на едно дърво в археологически обект Сармизеджетуса, Румъния.

romania 8

Тази находка на датираната отпреди 2000 години бронзова матрица, оформена като хексагон е едно от най-мистериозните археологически открития в страната.

romania 9

Матрицата е прецизно изработена, много сложна и единствена по рода си в Европа.

romania 10

Според археолозите тази матрица е служела, като декоративно украшение от ценен метал, но митологичните скулптури по нея от Средиземноморския регион са силно интригуващи.

romania 11

Може би предназначението на тази фина и изящна вещ е било далеч по-важно и магическо?

  1. Ръкописът от Сибиу

През 1961 г. Дору Тодеричу, професор по наука и технологии в Университета в Букурещ, попада на древен документ.

Ръкопис, написан от Конрад Хас (1509-1579), австрийски артилерийски офицер, началник на артилерията на Сибиу между 1550 и 1570г. и жител на град Сибиу в Румъния.

Документът с уникално съдържание е датиран от времето на Античността и се състои от 450-страници история.Той описва в детайли изстрелването на ракета в космоса през далечната 1555 година, което вероятно е било увенчано с успех.

Така нареченият „Ръкописът от Сибиу“  е публикуван за първи път през 1967 година в Румъния.

romania 12

Древният документ на Конрад Хас все още съществува и представлява писмено доказателство за изобретения, направени преди около 500 години.

Днес той може да бъде видян в музей Сибиу в Румъния.

  1. Планината Бузъу в Румъния – е колкото красива, толкова и мистериозна.

В тази планина горите са свръхестествени. Те са изпълнени с пещери, разположени посред дърветата, като цялостен комплекс.

romania 13

Повечето камъни и скали тук са изрисувани със странни надписи и изображения, неразшифровани и до днес.

romania 14

Загадъчните надписи включват ансамбли от звезди и кръстове, чийто значение е неизвестно.

romania 15

Намерени са дърворезби и артефакти на неизвестни до момента същества!

6. Тайнственият подземен лабиринт в Добруджа
Има много подземни лабиринти, които не са напълно проучени и до днес.

dobroga undeground peshakoffstudio

Един от тях се намира на около 52 км от град Констанца, исторически известен като Томис, най-старият продължително населен град в Румъния. Този огромен лабиринт от 12 хектара се намира под платото на Лиману. Изследователи са започнали да го изследват през 1916 г. и са открили следи, оставени от хората, издълбани по стените и тавана, както и много стари керамични фрагменти. Рисунки и надписи на римски и кирилица по стените доказват, че пещерата е била обитавана между 1 век пр.н.е. и 10-ти век. Дължината му е около 4000 метра, а пещерата Лиману е най-дългата в Добруджа. Той разполага с главозамайващи разклонения от галерии. Някои изследователи смятат, че поне някои от галериите са изцяло изкопани от човешки същества, тъй като има следи по стените от инструментална екипировка. Мрежата в галерията действително прилича на карта на град с улици, разработен последователно, като по този начин усещането за подземен град е повече от истинско. Местните истории споменават странни и страшни викове, идващи от дълбините на земята, а тези, които ги чуват остават като хипнотизиран и започвали да търсят гласа все по-надълбоко и по-надълбоко. В едно предание се казва, че гласът е на пазителя на входа на лабиринта, който иска да накаже хората, които стъпват на святата земя на Замолксис.

Лабиринтите под Добруджа в Румъния
Лабиринтите под Добруджа в Румъния

7. Тайнствената култура Кукутени Трипилян (Cucuteni-Trypillian) изгорили селищата си по неизвестни причини.

cucutenitrypillianculture peshakoffstudio

Мистериозната култура Кукутени Трипилян е живяла в Източна Европа преди хиляди години. Те са оставили редица интригуващи древни артефакти, разрушени селища и свещени светилища. Остава неясно защо и как те са изчезнали. Също е и загадка, защо те редовно са изгаряли селищата си. Тези хора са живели на площ от около 35 000 квадратни километра, включващ части от днешна Молдова, Румъния и Украйна, между 5400 и 2700 г. пр. Н.е.

Културата носи името на село Кукутени (Cucuteni) в Румъния

8. Изключително сложен обект на хиляди години с неизвестен произход

transsylvartif PESHAKOFFSTUDIO

В началото на 1974 г., странен обект е изваден на светлина от група строителни работници, които са копали в района на Централна Румъния.

Откритието е направено в дълбочина от около десет метра, в седиментите на река Муреш, на 2 км източно от Аиуд (Aiud) и на около 50 км южно от Клуж-Напока, бивша столица на Трансилвания. Този артефакт е открит заедно с много древни кости, (включително челюст) от мастодонт, в пясъчна яма под дебел слой пясък. Пробата е с дължина 20.2 см, 12.7 см ширина, 7 см висока и има кръгла депресия (4 см в диаметър) в центъра. В началото, никой не е особено заинтересован от артефакта, така че той е забравен в стая за съхранение в Историческия музей на Трансилвания и остава там незабелязано в продължение на 21 години. През 1995 г., парчето метал, с тегло 2.3 кг е “преоткрито” и анализирано. Обектът се състои до голяма степен от алуминий (89%). Целта на обекта остава неизвестна.

9. Противоречиви таблетки в Тартария или първата писмена система в света?

Дунавска протописменост
Дунавска протописменост

Надписаните таблетките са били разгледани от редица учени от целия свят, а анализи с изотоп въглерод-14 разкри, че са били създадени преди най-малко 6500 години. Таблетките, покрити с пиктографски знаци са извънредни, защото те се повишили възможността за предположението, че по басейна на река Дунав е живяла високо развита културна общност, която е имала писменост дори преди най-ранната шумерска клиновидна писменост и египетските йероглифи. Това предполага, че таблетките от Тартария представляват първата писменост в света,за която широката общественост не знае. Излишно е да се каже, че това откритие, причини голям интерес и спорове в научните среди.

Таблетките, които са 1000 години по-стари от месопотамските писания съдържат знаци, които са останали неразчетени и до днес.

10. Фосилът на 35000 години, открит в Пещера Муиери (Muierii Cave) хвърля нова светлина върху хипотезата за черната-миграция от Африка.

Женският череп от Пещера Муиери
Женският череп от Пещера Муиери

А 35 000-годишният изкопаеми намерени в пещерата на Пещера Муиери в Румъния може да хвърли нова светлина върху хипотезата за задната миграцията към Африка. Митохондриалния геном ни разкрива, че черепа е на жена, която е била част от първата популация на нашия вид, които са населявали Европа след евразийското разширяване на хомо сапиенс от Африка, и подсилва хипотезата за резервна миграция към Африка по време на Горния палеолит. Въз основа на предварителните резултати, учените сега смятат, че е възможно да се потвърди Евразийския произхода на линията U6, но също така и в подкрепа на хипотезата, че някои популации са предприели обратна-миграция към Африка от Евразия в началото на Горна палеолит, около 40 до 45,000 години. Индивидът от Пещера Муиери представлява един клон на това пътуване и най-вече за връщане на хомо сапиенс към Африка за което няма преки доказателства, поради липсата на изкопаеми от палеолита в северната част на Африка.

Публикацията подготви за вас: Пешо Симеонов


Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

Вождът на Сиуксите за НЛО и ЕТ

Сиукси или Сиу (на английски: Sioux, произнася се /ˈsuː/, „суу“), наричани също Лакота, Дакота или Накота, е голям индиански народ в Северна Америка, чиито език е класифициран към …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.