Начало / ИЗВЪНЗЕМИЕ / От наблюденията на НЛО в Броуд Хейвън отминаха 42 години

От наблюденията на НЛО в Броуд Хейвън отминаха 42 години

Наблюдение на НЛО от група ученици от Пембрукшир остава един от най-известните случаи в Уелс. Това се случило преди 42 години, когато един клас ученици в началното училище на Броуд Хейвън разказаха, че са забелязали НЛО в поле близо до детската площадка. Това е една от вълните на наблюдения в района през 1977 г. – наречен „Dyfed Triangle“.

По онова време Дейвид Дейвис е бил на 10 години, когато доучува разказите на съучениците си, че са забелязали летящи чинии през целия ден. “Бях роден скептик, така че реших да отида в района, където децата казаха, че са ги видели,” каза той пред BBC Wales.

Той описва видяното от него, като сребърен кораб с форма на „пура“ с „купол, покриващ средната трета“.

– Моето наблюдение продължи само няколко секунди. Изскочи и се върна зад едно дърво.

Г-н Дейвис казва още, че не се е уплашил, а е почувствал “страхопочитание и учудване”, въпреки че призна, че имал “странното желание да избяга”.

Дейвид Дейвис каза, че НЛО-тата е тема, която продължава да "доминира" в живота му
Дейвид Дейвис (преди/днес) каза, че НЛО е тема, която продължава да “доминира” в живота му

Никой от учителите не повярвал на децата и затова директорът ги разделил и ги накарал да нарисуват това, което са видели. Имало е леки вариации, но това, което са нарисували, е било по същество едно и също. Г-н Дейвис описва дните след това, като “влакче в увеселителен парк”.

“Медиите бяха полудели и беше трудно да се успокоят и всъщност да помислят за това, което наистина бяхме видели.”

Два месеца по-късно Роза Гранвил, която управлява хотел „Форт Хейвън“ в близкия Малък Хейвън, разкрива, че е видяла един обект, който приличал, според думите и на „сгъваема чиния“ и две „безлични хуманоидни“ същества с подчертано големи глави. Тя разказва още, че толкова много топлина се е разсеяла в околността, „лицето й е изгоряло“.

“От нея идваше светлина от всички цветове. Тогава [съществата] излязоха от тези светлини, това е, което не разбирам”, каза тя.

Когато тя отишла на полето, видяла, че има “два инча от изгорени зони”.

Г-жа Гранвил заяви, че инцидентът я е оставил “развълнувана и обезпокоена”.

Рисунката на Дейвид Дейвис от 1977 година
Рисунката на Дейвид Дейвис от 1977 година
Рисунки на учениците, взети от архивите на Шотландското училище по случая с НЛО през 1977 год.
Рисунки на учениците, взети от архивите на Шотландското училище по случая с НЛО през 1977 год.

Бяха изложени редица теории, които да обяснят наблюденията.

След това, депутата от Пембрук, Никълъс Едуардс се свързал с Министерството на отбраната, след като бил “наводнен” с наблюдения на НЛО.

Офицер Коуан от RAF Brawdy, посетил училището и прегледал мястото, но не намерил доказателства за кацане.

Той се пошегувал: “Ако НЛО пристигнат в RAF Brawdy, ще таксуваме нормални такси за кацане.”

В доклада си той споменава възможността „да е работа на местен шегаджия“, а описанието на чужденците „отговаря на типа защитен костюм, който би бил използван в случай на пожар в една от местните петролни рафинерии“. Това се вписва в сметката на бизнесмена Глин Едуардс, който през 1996 г. разкри, че е скитал из района в сребърен костюм през 1977 г. като шега

Наблюденията на учениците от Броу Хейвън предизвикаха медийна лудост
Наблюденията на учениците от Броу Хейвън предизвикали медийна лудост

Националните архиви също издадоха досиета, на служители които са разследвали наблюденията на НЛО в Уелс (Виж тук) , които изобилстват с подозрителни шеги.

“В околността има общи спекулации, че на практика може да има практичен шегаджия”, пише персоналът от S4 – правителствената служба, която разследва наблюденията на НЛО по това време. В  досиетата присъстват странни на пръв поглед твърдения, че учениците са объркали резервоар за отпадъчни води като НЛО, въпреки че много от тях са от фермерски семейства и са много добре запознати със селскостопанската техника. А съвсем наскоро един бивш моряк от американския флот каза, че фигурата в сребърен костюм всъщност е член на американски военен персонал, носещ стандартната си огнеупорна униформа, а НЛО са нови самолети от тип “Harrier”. Въпреки, че свидетелствата описват не една, а няколко хуманоидни фигури.

Вижте кратък видео откъс от разказите на децата за случилото през 1977 година.

Превод: Александър В.Тодоров

За да отбележат 40 години от събитията, през 2017 година в Броу Хевън се проведе конференция, организирана от мрежата на НЛО в Суонзи (Виж тук).

Организаторът Емил Уилямс заяви, че случаят е предизвикал интерес “в световен мащаб”.

Запитан дали мисли, че е истински, той каза: „Едно дете може да лъже, но може ли цял клас? Повече от 40 години отминаха и поне един от тях можеше да каже, че са го измислили – но не са. Нито един от тях.” Г-н Уилямс каза още, че има няколко наблюдения в деня, в който децата твърдят, че са видели НЛО, включително в училището „Хъббърстън“ в Милфорд Хейвън.

Г-н Нийл Спринг се премести в къща в Броуд Хейвън, за да стигне до дъното на случилото се

Свидетеля като дете тогава, Г-н Дейвис, който живее в Шропшир, беше гост-лектор на честването на събитието. Той каза, че винаги е бил отворен към теориите, които се опитват да обяснят наблюденията и в нито един момент той не е смятал”че историята му е нещо сензационно”.

“Толкова много хора са осмивани поради факта, че са станали свидетели на НЛО”, каза той, описвайки живота си в средното училище като едно “нещастие”.

– Бях пребит безсмислено само заради случилото се с мен. Би било много по-лесно да си върна историята. Той признава, че НЛО е тема, която продължава да “доминира в живота му”.

– В един момент трябва да съм имал най-голямата библиотека от книги в Уелс по този въпрос.

Училище "Broad" днес.
Училище “Broad” днес.

Заедно с г-н Дейвис е участвал на честването и Нийл Спринг, който е написал книга, базирана на наблюденията в Броу Хейвън.

“В момента, в който чух за това малко селце, страдащо от наблюдение на НЛО, аз бях вдъхновен да разбера какво се е случило в действителност”, каза той.

Проучването му разкрива тайно разследване от военната полиция.

„Докато правителството съобщаваше на обществеността, че не разполага с никакви данни за необичайна активност в района, частни служители бяха толкова загрижени за наблюденията на НЛО в Броуд Хейвън, че поискаха от военната полиция да проведе„ дискретно “разследване”. А медиите да омаловажат разказите и да притъпят вниманието на общността в района.

„Проучването ми показа, че в Броуд Хейвън е имало странни събития много преди инцидента в училището и за дълго време след това, което означава, че дори и да извадите децата от историята, то все още ще имате солидна история за случилото се там”.

Публикацията подготви за вас: П.Симеонов

Източник: BBC

вижте още

ПРОЕКТ "СИНЯ КНИГА"
ПРОЕКТ “СИНЯ КНИГА”
НЛО – Разкриване на истината /1 еп/
НЛО – Разкриване на истината /1 еп/
БОБ ЛАЗАР: ЗОНА 51 И ЛЕТЯЩИ ЧИНИИ
БОБ ЛАЗАР: ЗОНА 51 И ЛЕТЯЩИ ЧИНИИ
КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО НА ЛУНАТА?
КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО НА ЛУНАТА?

Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

ОБРАТНО БРОЕНЕ ДО РАЗКРИТИЕТО / Извънземни в древността Еп21/С14

Правителствата по света подготвят ли човечеството за най-стряскащото събитие в човешката история – официалното разкриване …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

You cannot copy content of this page