Начало / Артефакти / Племето Догони и тяхната загадъчна връзка със Сириус

Племето Догони и тяхната загадъчна връзка със Сириус

Без съмнение, най-ярката звезда в небето е Сириус. Името Сириус, идва от гръцки език и се превежда като нажежен или ярък . И това, което ние виждаме с просто око, като една звезда, всъщност е двойна или дори тройна звездна система според наблюденията, направени през 1920-те години. Очевидно нашите учени започват да разбират едва днес, какво древните хора по целия свят, вече са знаели за Сириус, хиляди години преди нас, като племето на догоните например в Африка.
Според догоните, Боговете са слезли от Сириус и са донесли знания и мъдрост. Но най-интересното от всичко е, че догоните са знаели за Сириус и неговата “тройна” звездна система много преди “модерната” наука да установи това. Според проучвания се смята, че Сириус C, от третата система, е червено джудже и е сто пъти по-малко от нашето Слънце. Поради тази причина е трудно да се види дори с нашето съвременно оборудване, като по този начин откритието все още очаква потвърждение от астрономическата общност. Но хей, догоните са знаели за “тройната звездна система” далече назад във времето. Древните египтяни също са знаели за Сириус, и по-точно като Орион. Те пък считат, че тази звездна система е много важна, тъй като вярват, че боговете им са дошли от Орион и Сириус , Озирис и Изида.


sirius stars peshakoffstudio

Догоните са изключително интересно племе. В техните най-святи и най-древни традиции говорят за една звезда, от планетарната система Сириус, която те наричат “Po Tolo”.Основният въпрос е, откъде знаят за това?  Още по-интересен е фактът, че догоните знаят, че на всеки 50 години, тази планета завършва своята орбита. Нещо, което съвременните астрономи са успели да потвърдят едва в наши дни. За да направим нещата още по-интересни, догоните са знаели и за съществуването на трета звезда, която те наричат “Emme Ya”, съответстваща на относително наскоро откритата Сириус C . Догоните вярват, че “Emme Ya”, всъщност е четири пъти по-лека от “Po Tolo” и въпреки това и отнема същото време, за да завърши своята орбита около Сириус А.
И отново трябва да си зададем неизбежния въпрос, откъде знаят всичко това? Как е възможно, това древно племе, да знае такава подробна и точна информация за всички тези обширни астрономически подробности около Сириус? И то с детайли, които са били считани за чисто митологични истории, докато не са били действително потвърдени от съвременната наука и астрономия. Изведнъж митология се превръща в реалност. Очевидно, крайно време е да осъзнаем, че има една тънка линия между митология и реалност. И че не е просто въпрос на грешна интерпретация. Как е възможно, догоните да притежават подобни астрономически познания, без инструменти, с които да наблюдават небето?

Догоните днес
Догоните днес

Догоните са мистериозно племе. Тяхната мъдрост в астрономията е объркала изследователи в продължение на векове, а тяхното подробно знание за нашата Слънчева система е направо невероятно. Те знаят за Юпитер, като наричат гигантската планета “Дaнa Толо”. И също са знаели и за четирите му, така наречените днес “Галилееви спътници”. Тяхната “митология”, описва елиптични орбити на планетни системи около слънцето, като дори смятат, че Слънчевата система е “система брат”на Сириус . Те твърдят, че тези две системи са се отделили за да формират две различни звездни системи, но с един идентичен произход. Просто как са успели да получат това знание?

sirius stars peshakoffstudio 2

sirius stars peshakoffstudio 3

Съвременната астрономия днес знае, че Сириус-Б е “бяло джудже“, технически малка звезда, която е изключително тежка. Но и тук догоните имат какво още да кажат. Те знаят за Сириус-Б, което както казахме, е невъзможно да се види в небето с невъоръжено око, и имат почти идентични астрономически диаграми в сравнение с нашите съвременни такива, в чиито чертежи са представени орбитата на Сириус-Б около Сириус-А. Странният факт е, че догоните вече знаят и за това, като в митологията им се твърди, че Сириус-А е привлякла Сириус-Б, която е с по-малък размер и твърдят също, че звездата се състои от материал, по-твърд от желязо, което те наричат “Sagla.” Как е възможно, всички тези знания, които чак днес са установени като “факти” да съществуват в чисто митологични детайли в митовете на догоните? “Митологията” им изглежда представлява точно това, което ние просто знаем днес за нашата вселена. Сириус е наблюдавана за първи път през 1862 г., от американския астроном Алван Кларк, който едва тогава успява да отбележи, че Сириус е съставена всъщност от “две” звезди.

Как древните догони са успели да изчислят, че на малката звезда “По-Толо” и отнема 50 години в орбита около Сириус, когато едва днес съвременната астрономия изчислява с малка степен на грешка, че и отнема 50.040 години . Смятате ли, че всичко това е просто едно съвпадение? Ами лично аз – не! Защото догоните знаят също, че “Ема Я” е вторият спътник на Сириус и той дори има още по-малък спътник, който обикаля около него. Догоните го наричат “Нян Толо”, като преведено звучи: Звездата на жената. Толкова много случайности и то в детайли не са просто едно съвпадение. Трябва да подчертая тук, че в митологията на догоните има дори детайлна информация за, така наречената днес от науката “божествена частица”, като те твърдят, че тази частица е изградена от други по-малки. Нещо, което се изследва като информация във водещия американски екип от учени към ЦЕРН. Нещо, което може би ще се потвърди със сигурност някъде в бъдещето. И ако догоните се окажат отново прави, тогава въпросите, за произхода на тези знания, ще останат с неизбежен отговор. Боговете дошли от Сириус? Или според днешната наука, ще слушаме и този път за “маймуни”, но дошли от небето?

"Nommos" Боговете на догоните
“Nommos” Боговете на догоните

Това разбира се не е изолирано събитие. Древните египтяни също са имали обширни познания за Сириус. В древен Египет, Сириус е била посочена като Sopdet , и тя се описва в най-ранните астрономически записи, и то още по време на ерата на Средното царство. Древните шумери също считат Сириус като много важна и я изпозват, за да определят времето на земеделския цикъл. Ярките звезди са важни и за древните полинезийци за навигация между многото острови и атоли на Тихия океан.

За маорите, хората от Нова Зеландия, появата на Сириус отбелязвала началото на зимата. Маорите я наричат Takurua позовавайки се на прехода на двата сезона и звездата. Както виждаме има древни култури и цивилизации, които са вярвали, че Сириус е от изключителна важност. Но догоните обаче, са имали най-точните детайли за Сириус. Според догоните, цялото това знание произхожда от същества, дошли от “Niyan Tolo”, който е сателит на “Emma Ya” в системата Сириус, още преди около 3000 г. пр.н.е., а тези същества са посочени в преданията им, като “Nommos” и са пристигнали при догоните от небето в (както те го наричат) “Червения ковчег”, и “… имало пожар и дим, ревящи звуци, които приличат на трясък от удари на огромни скали, една в друга”.

Информацията подготви за вас: Петър Симеонов

Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

Гьобекли Тепе показва доказателства за кометен рой, ударил Земята преди около 13 000 години

Изследователите са превели известни древни символи в храм в Турция и те разказват историята на …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.