Начало / НАУКА / Археология / ПРАИСТОРИЧЕСКИ АРТЕФАКТИ ОТ 4000 Г.ПР.Н.Е., НА КОИТО ПРОИЗХОДА И ЦЕЛТА СА НАПЪЛНО НЕИЗВЕСТНИ

ПРАИСТОРИЧЕСКИ АРТЕФАКТИ ОТ 4000 Г.ПР.Н.Е., НА КОИТО ПРОИЗХОДА И ЦЕЛТА СА НАПЪЛНО НЕИЗВЕСТНИ

Този път ще се запознаем със съществени доказателства, за напреднала технология от древна цивилизация, за която учените все още не могат да дадат точни данни или предположения. Въпреки, че съществуването им не е приятно за съвременната гилдия на учените във Великобритания, те величествено и гордо съществуват от витрината на музей “Ashmolean”.Тези странни артефакти са със симетричен дизайн и много умело произведени от неизвестна засега древна култура. Открити са предимно в Шотландия и една малка част от тях в Англия и Ирландия.

Археолозите твърдят, че тези издълбани каменни сфери датират около 4000 г. пр.н.е., и са изработени от различни камъни, вариращи от пясъчник да гранит. Те всички са със сроден размер и са украсени с резбовани равномерно разпределени модели на кръгли форми по повърхността на сферата. Проектите варират в по-голямата си част с основава около серия от шест форми, но броят на шефовете варира от 3 до 160. Особено интересни са тези, открити в неолитното археологическо място Скара Брей (виж тук), един от най-известните древни обекти на Оркни, който е датиран от късния неолит, обитаван в продължение на близо 600 години, между 3200BC и 2200BC.Артефактите се намират в Ashmolean Museum Адрес: Beaumont St, Oxford OX1 2PH, Великобритания
Артефактите се намират в Ashmolean Museum Адрес: Beaumont St, Oxford OX1 2PH, Великобритания

 

Skara Brae
Skara Brae
(AN1927.2727-2731) Ashmolean Museum
(AN1927.2727-2731) Ashmolean Museum

370 от тези топки са в размер с диаметър около 70мм, но има също и 12 малко по-големи сфери от 90-114mm в диаметър. Те са различни по форма, а декорациите им също са разнообразни.

Това е една от каменните сфери намерени в Скара Брей в Оркней и датиран от 3400 г. към 2000 г. Пр.н.е.. Каменната сфера е покрита с 50 пирамидални форми. Намира се в Националния музей на Шотландия.
Това е една от каменните сфери намерени в Скара Брей в Оркней и датиран от 3400 г. към 2000 г. Пр.н.е.. Каменната сфера е покрита с 50 пирамидални форми. Намира се в Националния музей на Шотландия.

Много от тях са издълбани със сложни спирални модели. Все пак, много малко се знае все още за целта им, а съществуват и все още много неизвестени. Много малко от сферите са повредени от времето. Те не разполагат с никакви признаци за употреба и те не са били открити в контекст, който предполага специфична функция.

University Museum Aberdeen
University Museum Aberdeen
University Museum Aberdeen
University Museum Aberdeen
University Museum Aberdeen
University Museum Aberdeen

Дали те имат символично значение? Дали те символизират престиж и власт? А може би артефактите са свързани с един много по-древен, непознат и недокументиран период от време в историята на живота на Земята? Едно нещо обаче е сигурно – тези, които са създали тези артефакти, очевидно трябва да са притежавали доста напреднала технология.

Публикацията подготви и сподели с вас, Пешо Симеонов.

Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

COVID-19: Какво знаем досега за новия коронавирус?

Заразна респираторна болест, която за първи път беше открита в Китай през декември 2019 г., …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.