Real Time Web Analytics
Начало / World / Videos / Първо НЛО видео, оповестено публично от чилийския военен флот

Първо НЛО видео, оповестено публично от чилийския военен флот

peshakoff
Петър Симеонов

Невероятен деветминутен видеоматериал на НЛО, показващ изключително необичайно поведение, изучаван от чилийските власти през последните две години, вече е публикуван публично. В CEFAA – чилийска правителствена агенция, която разследва НЛО или UAP (неидентифицирани въздушни феномени), е бил отговорник за разследването и оповестяването. Разположен в рамките на DGAC , еквивалент на FAA на САЩ, но под юрисдикцията на чилийските военновъздушни сили, CEFAA има комитети от военни експерти, техници и учени от много дисциплини. Никой от тях не можа да обясни странния летящ обект, заснет от хеликоптер с FLIR камера от двама опитни офицери от ВМС на Чили.

Чилийската правителствена агенция винаги оповестява случаите си, когато разследването приключи, и признава съществуването на UAP, когато заслужава такова заключение.

Рикардо Бермудес, директор на CEFAA в хода на разследването, каза, че “Ние не знаем какво е, но знаем какво не е!” Този случай съдържа дълъг списък от конвенционални обяснения. Ето какво се случи:

На 11 ноември 2014 г. хеликоптер на чилийски военноморски флот (Airbus Cougar AS-532) се намирал на рутинна патрулна мисия през деня, летейки на север по крайбрежието, западно от Сантяго. На борда се намирал пилотът, капитанът на флота с дългогодишен летателен опит и техник от флота, който тествал инфрачервена (FLIR) камера (Виж тук) на WESCAM, MX-15 HD, използвана най-често за „скрито разузнаване със средна височина, наблюдение и разузнаване ”, според уебсайта на продукта. Хеликоптерът летял на височина от около 4500 фута (1,3716 км.) в ясен следобед с неограничена хоризонтална видимост, а температурата на въздуха на тази височина е била 10 градуса по Целзий. Над 10 000 фута (3048.000m) е имало облачна основа, а отдолу слой от пересто купести облаци със скорост около 132 възела, или 152 мили в час.

Хеликоптер “Кугър” в Чили.

В 1:52 ч., докато снимал терена, техникът наблюдавал странен обект, летящ отляво над океана. Скоро двамата  пилоти го видели и с просто око. Те забелязали, че скоростта и височината на обекта изглеждали приблизително същите като на хеликоптера, и преценили, че обектът е на около 35 до 40 мили (55-65 км). Капитанът лети в посока W / NW (запад / северозапад). Техникът веднага насочил камерата към обекта и увеличил мащаба с инфрачервения диапазон (IR) за по-добра яснота.

Маршрутът на хеликоптера, получен от показаните географски координати на камерата.

Скоро след това пилотът се свързал с две радарни станции – една близо до брега, а другата – с основната система за контрол DGAC (Ground Ground Radar) в Сантяго – за да докладва неизвестния трафик. Нито една от станциите не могла да го открие на радар, въпреки че и двете радарни станции, лесно засичали хеликоптера. (Обектът е бил в рамките на обхвата на радиолокационното откриване.) Ръководителите на полети потвърдили, че в района не е имало трафик, нито цивилен, нито военен, и че нито едно въздухоплавателно средство не е било оторизирано да лети в контролираното въздушно пространство, където обектът е бил разположен. Радарът на борда също не засичал обекта и радарът на камерата не можел да го заключи. Пилотът няколко пъти се опитвал да общува с UAP, използвайки многонационалната гражданска пропускателна способност, предназначена за тази цел. Той не получил отговор.

Техникът е заснел обекта в продължение на девет минути и дванадесет секунди, главно в IR диапазона. Този сензор произвежда черно-бяло видео, в което черните, белите и сивите тонове са пряко свързани с температурата. IR разпознава топлината и колкото по-горещ е материалът, толкова по-тъмен се появява на изображението. Пилотите спират камерата, след като обектът изчезва зад облаците и се връщат в базата.

Военноморските сили незабавно предали видео кадрите на CEFAA, а генерал Бермудес, придружен от ядрения химик Марио Авила, член на научния комитет на CEFAA, провел интервюта с двамата офицери в тяхната военноморска база. „Бях много впечатлен от тези свидетели“, казва Авила. „Те бяха добре обучени професионалисти с дългогодишен опит и бяха абсолютно сигурни, че не могат да обяснят какво са видели.” И двамата служители предоставили писмени доклади в базата, както се изисква. Капитанът на военноморския флот заяви още, че обектът е бил с „плоска, продълговата структура“ и с „ два термични прожектора за газови изхвърляния, които не съвпадат с оста на движение“.

Видеото изобразява две свързани бели кръгли светлини или горещи точки, които отделят много топлина (вляво). Този образ е част от анализ на астрофизика Луис Барера. “Енволтура” означава “плик”.

Но има и един допълнителен елемент, който прави този случай особено уникален: „В два случая изхвърлил някакъв вид газ или течност с висока термична следа или сигнал“, заяви техникът. След заснемането в продължение на около осем минути на видеото се забелязва зашеметяващото изхвърляне на масивен шлейф от много горещ материал, който се простира зад обекта. (Шлейфът се смесва с облаците, както се вижда в HD най-отдолу в тази статия на целият видеозапис.) След няколко секунди се появило друго изтласкване на много гореща субстанция. Наистина е странно да гледате това на видеото.

От обекта се отдалечава масов шлейф, изхвърлен само миг по-рано.

Следват три ключови видео откъса в хронологичен ред; по-късно ще включа и пълния десетминутен видеоклип. Обърнете внимание, че понякога камерата превключва от режим IR към HD. И на нормален режим, обекта не се вижда на монитора. Препоръчвам да гледате тези тихи видеоклипове на голям монитор.

Първият показва обекта в движение.

Този клип показва първото изхвърляне на горещия материал от обекта:

Второто изхвърляне настъпва в края на девет минутния видеоклип:

През следващите две години бяха проведени най-малко осем донякъде спорни срещи с членове на научния комитет на CEFAA, някои от които включваха и главен генерал от военновъздушните сили на Чили, който ръководи DGAC. Според директора на CEFAA по международните отношения Хосе Лай, общият тон на срещите е бил с учудване: “Какво, по дяволите, е това?”

Заседание на научния и военен комитет на CEFAA за обсъждане на видеото на военноморските сили на Чили. Директорът на DGAC председателства (с гръб към камерата).

Писмени доклади и видео анализи са били предоставени от известния астрофизик Луис Барера; експерт по образ от фотограметричното обслужване на ВВС; фото и видео анализатор Франсоа Луан и колеги от Франция, организирани от френската агенция GEIPAN; Луис Салазар, метеоролог на чилийските военновъздушни сили и инженер по въздухоплаване към DGAC, специалист по цифрови изображения от Националния музей по аеронавтика и пространство в Сантяго; и Марио Авила, ядрен химик. Всички радарни, сателитни данни за времето и подробности за въздушния трафик в този сектор са били предоставени от датата на случая.

Директорът на DGAC, генерал от военновъздушните сили Виктор Виялобос, присъства на две заседания на комисията по случая.

Френските анализатори изложиха предположението, че е възможно обектът да е „среден самолет“, пристигащ за кацане в летището в Сантяго, и „следите във видеото, наблюдавани два пъти, вероятно са резултат от изхвърляне на някакви отпадъчни води от кабината, образувайки шлейф. Те основават това на изчисленията си, че разстоянието между двете горещи точки е „в съответствие със стандартното разстояние между двата реактивни двигателя на самолет със средна дължина“.

Чилийските експерти обаче веднага опровергаха това предположение по няколко причини: първо, този самолет би бил забелязан на първичен радар, плюс това би трябвало да поиска разрешение за кацане в Сантяго или на друго летище. Вероятно щеше да отговори и на опита за радиокомуникация с пилота от хеликоптера, но той не го прави. Самолетите не изхвърлят вода при кацане. Всъщност в Чили самолет, който желае да изхвърли всякакви материали, трябва да поиска преди всичко разрешение от DGAC. Този регламент е широко известен и стриктно спазван в чилийското въздушно пространство. И изглежда малко вероятно екипажа на този вероятен “самолет” да не е направил това.

Всъщност, ако – хипотетично – водата беше изхвърлена, тя веднага щеше да падне към земята, като се има предвид температурата на топлия въздух. Според НАСА , „ Contrails са облаци, предизвикани от човека, които обикновено се образуват на много големи височини (обикновено над 8 км – около 26 000 фута), където въздухът е изключително студен (по-малко от -40 ° C). ” Поради тази причина контурът се образува не при излитане или кацане на самолет, а докато е на височината на круиза.

Френските изчисления потвърждават, че надморската височина на UAP е същата като на хеликоптера и че „скоростта на хеликоптера по линейната траектория е постоянна (120 kt)“, както твърдят свидетелите. В допълнение, Франсоа Луан ( Виж тук за него) и колегите му определиха, че средното разстояние между хеликоптера и обекта е „почти точно очакваната стойност, съобщена от флота (55 км)“. Очевидно двамата свидетели са били компетентни и точни наблюдатели.

Данните от различните доклади изключват други конвенционални обяснения. Метеоролозите установиха, че по това време в небето няма въздушни балони и отбелязали, че балонът няма как да се движи хоризонтално заедно с хеликоптера, защото вятърът духа от запад към брега. Сравнявайки кадри със сходни IR спътникови изображения с известни температурни стойности, те заявяват, че температурата на обекта трябва да е по-висока от 122 ° F (50 ° C). Обектът не е бил и дрон, защото всички безпилотни летателни апарати изискват регистрация в DGAC и когато се лети, DGAC се уведомява на момента, както при въздухоплавателните средства. Също така, радарът би регистрирал дронове. Служителите на CEFAA излязоха по командната верига до адмирала от флота, които уведомили разследващите, че в онзи момент е нямало никакви съвместни военноморски учения със САЩ или друга държава.


Астрофизикът Барера изследва възможността за повторно влизане на космически боклуци, особено на руски, които по някакъв начин се разпаднали и освободили сгъстени газове на тази ниска височина. Потвърждава се, че на това място в атмосферата на тази дата не са влизали никакви космически отпадъци и във всеки случай такъв обект би паднал бързо и в никакъв случай хоризонтално. Двама независими експерти по експлозивите казаха на служителите на CEFAA, че при такъв сценарий закръгленият обект ще експлодира във въздуха поради високото вътрешно налягане и че газът ще се запали за миг. И такива повторни вписвания биха били съобщени на чилийското правителство, така че самолетите да бъдат предупредени, както и протоколът. Барера също така отбеляза, че когато настъпва първото събитие на изтласкване, материалът излиза от две различни части на обекта и след това се разпада в пространството. Първото изхвърляне на странната субстанция е масивно и тъмно в IR (което означава много горещо); второто изхвърляне е по-светло и полупрозрачно.

Фотоанализаторите на военновъздушните сили потвърдиха, че обектът е истински, триизмерна форма с обем и че „контролира движенията си”. Не е засегнат от ветровете и теченията, отразява светлината и изхвърля „някаква енергия”. Те установили, че няма доказателства за измама или за „промяна на видеоклипа от всяко компютърно приложение за редактиране и обработване на изображения“. Те също така изключили птица, летящо насекомо, безпилотен самолет, парашут или делтапланер. “Може да се заключи, че обектът има всички характеристики, които трябва да бъдат класифицирани като неидентифициран въздушен феномен”, пише Алберто Вергара, водещият анализатор от отдел Фотограметрия на ВВС.

Не е ясно колко е видимото хоризонтално движение на обекта, спрямо движещите се облаци и относителното движение на камерата на хеликоптера, но свидетелите съобщават, че обектът е в крак с хеликоптера и френските анализатори потвърждават това. Забележителен е и фактът, че когато е в HD режим, големият шлейф изглежда като част от облака и никога няма да бъде забелязан като нещо необичайно от наблюдател. Без IR камерата би било трудно да се види бял обект срещу небето и невъзможно да се заснемат подобни забележителни кадри. Това кара разследващите да се чудят, какъв вид физически обект е заснет в небето над Чили в онзи невероятен момент.

Ето пълния десетминутен видеоклип на наблюдението. Добре е да го гледате на цял екран. Във видеоматериала прекрасно се виждат, опитите на механика в хеликоптера да заснеме обекта в реална обстановка. Обекта обаче се вижда само в инфрачервения диапазон. Което означава, че на моменти, той изчезва от зрителното поле, но е там и се вижда само през IR на камерата:

„Това е един от най-важните случаи в моята кариера като директор на CEFAA, защото нашият военен съвет имаше щастието да разследва от първа ръка този инцидент“ каза Генерал Бермудес.

Генерал Рикардо Бермудес е ръководил CEFAA от създаването му през 1997 г. Той се пенсионира на 1 януари 2017 г., но ще остане съветник на агенцията.

Той заяви още: „CEFAA се ползва с доверие защото има пълно участие на учени от академичния свят, въоръжените сили чрез техните представители и аеронавтичния персонал от DGAC, включително неговия директор. Изключително съм доволен и от достигнатото заключение, което е логично и непретенциозно. Официалното заключение, на мнозинството от членовете на комисията бе, че това е UAP (Неидентифициран въздушен феномен) поради броя на силно проучените причини, чрез които е било единодушно одобрено, че учените и военните експерти не могат да обяснят с конвенционални средства този инцидент.”

“CEFAA е световен лидер в официалните и открити разследвания на НЛО. Имам привилегията да работя в тясно сътрудничество с персонала от около пет години, и да науча много.”

В края на декември генерал Бермудес се пенсионира и въпреки че остава външен съветник на агенцията, Лей е поел задълженията на временния директор, докато DGAC не назначи друг генерал. Лей сподели: “Благодарен съм на генерал Бермудес, че ми предостави достъп до неразрешените преписки по дела на CEFAA, като ме покани да присъствам на срещите им и да отделят време за отговор на въпросите ми. Той е оставил огромно наследство по отношение на сериозното изучаване на UAP и официалното признаване на истински необясними феномени в нашето небе.”

Публикацията и видеоматериала подготви за Вас: Петър Симеонов

Сайта се поддържа с лични средства и всяка финансова помощ, дори и малка е в плюс за каузата му. Ако имате желание, с бутона отдолу, можете да дарите сума по ваше желание. Или станете месечен скромен спонсор. За което Ви Благодаря предварително!

П.Симеонов
Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

Вождът на Сиуксите за НЛО и ЕТ

Сиукси или Сиу (на английски: Sioux, произнася се /ˈsuː/, „суу“), наричани също Лакота, Дакота или Накота, е голям индиански народ в Северна Америка, чиито език е класифициран към …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.