Начало / Артефакти / САКСАУАМАН – ЧУДОТО НА ЮЖНА АМЕРИКА

САКСАУАМАН – ЧУДОТО НА ЮЖНА АМЕРИКА

Саксауаман (известен също като Sacsahuaman) е ограден комплекс в близост до стария град Куско, на надморска височина от 3701 метра или 12,000 фута. Археологическия обект е част от Град Куско, който е добавен към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1983 година.

Peter Simeonov Black & Wite 200pxКакто вече се досетихте, в тази публикация ще ви запозная с повече интересна информация за този невероятен археологически обект. След публикацията ми за “обърнатите стъпала” в комплекса на инките Саксауаман (виж тук), получих доста писма с желания за поставяне на повече инфо във връзка с индианските цивилизации в Южна Америка. Ето защо в тази статия ще ви заведа в мистериозният свят на древните инки, подземни километрични тунели под повърхността на Южна Америка, ще Ви срещна с неизвестни факти и нови археологически открития на Саксауаман и околностите му. Аз лично също бях приятно изненадан, когато търсих информация за този феноменален археологически обект, от необятните и изумителни способности на архитектите на това изумително архитектурно постижение. Открих подробности за които откровено казано, не знаех и сега ще ги споделя тук с вас.

И така. Археологическият парк се намира на север от града на Куско и е с площ от 3,094 дка. Той съдържа повече от 200 археологически обекта. Водещи са Saqsaywaman, който има два павирани пътя, като единия започва в стария и традиционен квартал Сан Кристобал (San Cristobal) и е с дължина около 1,5 км, а другия път започва от Авенида Койасуйо (Avenida Collasuyo) и е с дължина 4 км.

Sacsayhuaman-Peru-8Когато испанските завоеватели пристигнали първи на тези земи, те не могли да си обяснят как перуанските “индианци”, които според тях са диви, невежи, без каквато и да е способност за логически разсъждения и просто ги определяли като още един животински вид, биха могли да изградят такова величие. Техният религиозен фанатизъм ги накарал да вярват, че всичко, което виждат е просто творение на демони и зли духове. Те не осъзнавали, както знаем от историческите факти, че тези демони всъщност, ще се окажат точно те. И днес много хора вярват все още в неспособността на древните Quechuas да създадат такова чудо, така че за по-лесно те преписват тази архитектура като творение на същества от други светове, извънземни същества с превъзхождащи технологии, които правят всичко, което е невъзможно за нас. За мен лично, не бива да изключваме по-висша намеса. Може би обаче само с подадени знания, а действията в изграждането са от самото общество. Въпреки това, съвременната археология все още се опитва да докаже, че тези обекти на възхищение са неоспорима работа на инките. Имперският град Куско, което означава “пъпа на земята,” е изложен под формата на пума, животното, което символизира династията на инките. Коремът на Пумата е централния площад, реката Туйумайо (Tullumayo) формира гръбнака, а хълма Саксауаман е главата на символичното животно. Един от най-величествените архитектурни комплекси, наследени от обществото на инките е Саксауаман, който поради качествата си се счита за един от най-добрите паметници, които човечеството е изградило върху земната повърхност.

Sacsayhuaman-Peru-2

 

Стената или укреплението е най-впечатляващата част, изградена с огромни варовикови камъни. Тя е разположена върху ландшавта в прекъсната линия, която е обърната към централния площад, наречен Чукипампа (Chuquipampa) който е на склон с 25 ъгли и 60 стени. Най-големият изсечен камък на първата стена тежи около 70 тона и като всички други е бил докаран от каменоломна наречена Сисиканча (Sisicancha), намираща се на три километра от комплекса и където все още има незавършени камъни, които са били изоставени по неизвестни все още причини. Всяка стена е съставена от 10 фронта, а най-важните от тях са известни като Румипунко (Rumipunco), Тиупунку (Tiupunku), Ачуанпунку (Achuanpunku) и Виракоча Пунку. Вижте целият комплекс от птичи поглед на Гугъл Карти.

Първо, което прави силно впечатление са трите реда”стени” или “подпори”. Те са най-грандиозните останки от този страхотен археологичен обект, който според хронистите няма сравнение в стария свят. Това всъщност са три успоредни стени, построени на различни нива, с варовик и с огромни размери зигзаг стени, които заради външния си вид се предполага, че представляват “зъби” на главата на Пума (вижте, чрез увеличение от бутона, сателитната снимка горе). Камъните, използвани за първите или по-ниските нива са най-големите. Има един, който е 8,5 м (28 фута висок) и с тегло около 140 тона. Тези блокове всъщност са основа на стените или като цяло на мегалитната архитектура. Някои автори смятат, че трите стени представляват трите нива на религиозния свят от Андите. Започвайки от подземната част (по-нататък ще видим, че съществуват и тунели) ще бъде Укху Пача (Ukju Pacha)(подземен етап), на Кай Пача (Kay Pacha), етап от земния път на душата в средата, и на върха небесния етап на Анан Пача (Anan Pacha). Освен това, тези нива се идентифицират и с техните три свещени животни: Амару (змия), Пума (Cougar или Mountain Lion), и Kuntur (Кондора на Андите). Тъй като линията по формата на стените е зигзаг образна, някои автори предполагат, че те представляват Бога Иллапа (на гръмотевиците и светкавиците). Възможно е, всички тези елементи, да са свързани с тяхната религия и не биха били изключение, защото тя е свързана по различни начини с божествени взаимодействия, а както е известно, “три” е ключов номер сред племето Куечуас (Quechuas). Всъщност в света няма други стени като тези. Те са различни от Стоунхендж, различни от пирамидите на египтяните и маите, различни изобщо от всяка една древна култура, създавала някога монолити на Земята.

[aesop_image imgwidth=”660″ img=”https://peshakoffstudio.com/my_uploads/2016/06/Sacsayhuaman-Peru-2-panorama-peshakoff.net_.jpg” align=”left” lightbox=”on” captionposition=”left”]

 

Sacsayhuaman-Peru-9Камъните са поставени толкова перфектно, че нито стръкче трева, дори бръснарско ножче, не може да се плъзне между тях. Няма хоросан. Те са подредени в сложни и неправилни форми, които биха били кошмар за съвременният зидар. Повечето от тези стени са намерени около Куско и долината Урубамба в перуанските Анди. Има няколко разпръснати примери на други места в Андите, но почти никъде другаде на Земята. Съвременният човек не може нито да ги обясни, нито да ги дублира. Загадките като тази извеждат странни научни обяснения, причудливи, находчиви и смешни. Съществуват много възможни обяснения, каква точно е била технологията за построяването на този комплекс, но те са просто научна спекулация. Основните стени са направени с андезит, който всъщност е черна вулканична скала, чиито кариери са открити в каменоломни по планините на север от Сан Херонимо, или в Румиколка (Rumiqolqa) на около 35 км. от града. А варовици са намерени в околностите на Саксауаман, но те са по-меки и не могат да бъдат фино издълбани като андезитите в основните стени, които са от типа “Седиментна империя на инките”. Унищожаването на Саксауаман продължило около 400 години, тъй като през 1536 година, когато Манко Инка започнал войната срещу испанците, той самият се установил в този комплекс.
По-късно първите завоеватели започнали да използват камъни от археологическия обект, за да строят собствените си къщи в града. Впоследствие църковен събор в града, през 1559 година, е издал заповед да се използват андезити от Саксауаман за построяването на катедралата в Куско. Свещениците (ако могат да се нарекат изобщо такива) до 1930 год, използвали  населението на Куско, срещу малка такса да пренасят камъни от грандиозния комплекс и да изградят къщите им в града. Четири века на разрушение, през които християните, са използвали това чудо на древната световна археология, като каменоломна. Аз мисля, че с днешна дата трябва да се срамуваме от това, което са извършили именно хора, които са носили за прикритие християнството, а под расото е бил скрит един див порив на алчност, похот, великолюбие и егоцентризъм. Качества, които изобщо нямат нищо общо с учението на самото християнство. Всъщност това поведение не е характерно само за този регион. Както в повечето големи градове на предколумбовите цивилизации, след завладяването, испанците са унищожили съществуващите сгради и са построили собствените си къщи, дворци и църкви върху руините. Така че, в центъра на Куско е типично да видите колониални сгради, използвайки като основа и зидария древните сгради на инките.

Централна улица в Куско с колониални къщи, построени с камъни от руините на инките.
Централна улица в Куско с колониални къщи, построени с камъни от руините на инките.
Стена от постройка на инките, която служи като основа за манастира Санто Доминго
Стена от постройка на инките, която служи като основа за манастира Санто Доминго

Манастира Санто Доминго е построен през седемнадесети век в бароков стил върху останките на набор от храмове и олтари на инките. По ирония на съдбата, зад арките, които обграждат вътрешния двор на храма все още остава Qori (или Храма на Слънцето). Куско всъщност е бил столица на общностите в Андите и центъра на цивилизацията на инките, който от своя страна представлява кулминация на един дълъг процес на културното развитие в региона на Андите и Южна Америка. Тъжно е да осъзнаем днес, с каква лека ръка е унищожена тази култура и съпътстващите я паметници. Истинският гений на инките е надхвърлял в пъти завоевателите от християнска Европа. Техните постижения в областта на селското стопанство, базирани тераси, хидравлични системи, техника на строителство приета в различните региони на империята, леко манипулиране с тежки камъни и мегалити, са гаранция, че знанието е знак за развита цивилизация, а завоевателните страсти на Западна Европа, за ниска духовна култура с войнствена нагласа. Нещо типично за Европа и до днес. Политиката и винаги се е градила на кражби, чрез военна намеса от по-слабите народи, за сметка на фалшив просперитет. За жалост днес, като че ли историята се повтаря. Днес град Куско е загубил древният си натурален блясък. Всъщност според легенда на инките, град Куско е основан от Манко Капак и Мама Окйо, през тринадесети век. Въпреки това, също така се предполага, че неговата реална основа е дело на хора, установени в района на Андите, дълго преди развитието на племената от Тауантисую (Tawantinsuyu). Както и да е, истинския възход на Куско се приписва без съмнение на великия Пачакути, деветият инка, който го превръща в истински имперски град, тъй като успехът на този велик лидер е белязан в изграждането на много паметници в центъра на Куско, както и в основата на други градове като Олантайтамбо и Мачу Пикчу.

Вътрешен двор на манастира Санто Доминго
Вътрешен двор на манастира Санто Доминго
Предверието към подземния тунел в Куенкo
Предверието към подземния тунел в Куенкo

На един километър от Саксауаман се намира друг археологически обект.”Q’enqo” или Quenko (Куенко), което означава лабиринт. Той съдържа останки от храмове, светилища и амфитеатър. В някои от храмовете на Куенко са включени подземни камери. Различните сгради са свързани чрез подземен път с много завои, формирани от големи камъни. И тук всъщност започва най-интересната част. В съвсем нови проучвания са открити в почти цяла Южна Америка, подземна мрежа от километрични тунели. Част от тях преминават именно под Саксауаман, град Куско и околностите му, за да продължат навътре към империята на инките. Трябва да отбележа, че в това число са намесени и пещерите “Де лос Тайос”, за които отделих доста време в трета серия на “Сериозно за НЛО“. Проучванията ми продължават, ето защо ще ви запозная с тази история през следващите дни. Материята на тази информация е доста преплетена в историческите факти. Ще се постарая съвсем скоро да актуализирам тази публикация. Така че посещавайте често сайта. За сега само усмивки от мен. До скоро!

Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

ФУКУШИМА. радиационна авария от VII-ма, най-високата, степен по международната скала за ядрените събития.

Европейската комисия спира забраната за внос на облъчена храна от Фукушима. “Човек чувства заплаха от …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.