Начало / Артефакти / Седемдесет метални книги на 2000 г.,открити в пещера в Йордания, могат да променят виждането ни за Библейската история.

Седемдесет метални книги на 2000 г.,открити в пещера в Йордания, могат да променят виждането ни за Библейската история.

Не случайно, мотото на този сайт е “Всичко, което не трябваше да знаем.” Следващият материал е точно в тази насока. Отново ще ви представя една история, за която малко хора са чували, но въпреки това е факт. А това, че ние не знаем за нея, е част от световната пропаганда на статуквото и религиозните институции. На долната снимка виждаме изображение. което ни е много добре познато: брадат млад мъж с дълга, падаща и къдрава коса. То е лежало на “корицата” на книга, заедно с още 70 метални артефакта в продължение на почти 2000 години, скрити в пещера в Светите земи. Ако датировката е вярна, книгите ще бъдат сред най-ранните християнски документи, предхождащи писанията на свети Павел. Фини детайли е трудно да се определят но под определена светлина, някои учени смятат, че около челото на фигурата, дори има венец от тръни. Всичко това стана ясно, когато е открито съкровище от 70 оловни кондики, намерени в планина с изглед към Галилейско море. Това съкровище всъщност е една от причините библейските историци да правят неимоверни усилия да се докопат до древните артефакти. Ако са истински, това изображение би могло да бъде първият по рода си портрет на Исус Христос, може би дори създаден от хора, които са го познавали. Други експерти твърдят, че образа няма нищо общо с Исус Христос! Нека разгледаме всъщност оскъдната все още информация, за тези артефакти. Така всеки ще може да пресее сам за себе си посланието, което те носят. Аз се постарах да открия и споделя с вас тук, колкото се може повече информация за това откритие, което някой експерти наричат, като най-голямото до този момент в историята на археологията.

Смята се, че на тази книжка е представен най-ранния образ на Христос
Смята се, че на тази книжка е представен най-ранния образ на Христос

book-biblia-21Малката книжка, малко по-малка от една модерна кредитна карта, е запечатана от всички страни и има триизмерно изображение на човешка глава на предната и задната част. От предната страна изглежда, че има брада, а от задната е без. Дори и пръстови отпечатъци на създателя на артефакта са се запечатали на оловното покритие. Все още е неразчетен текста на древен иврит скрипт. Собственикът на съкровището е бедуина шофьор Хасан Сайда, който живее в арабското село Ум ал – Гханим, Шибли, е отказал да го продаде, но две проби е изпратил в Англия и Швейцария за тестване. Артефактите са били първоначално открити в пещера в село Сахам в Йордания, в близост до мястото, където Израел, Йордания и Голанските възвишения на Сирия се събират и в рамките на три мили от израелските горещи извори на Хамат, религиозно място в продължение на хиляди години.

Късметлията собственик: Хасан Сайда с някои от артефактите, които казва, че е наследил
Късметлията собственик: Хасан Сайда с някои от артефактите, които казва, че е наследил

Според източници в Сахам, ценните артефакти са били открити през 2006 година, след като внезапно наводнение отнесло планинската почва. То разкрило пещера с голям брой малки ниши, издълбани в стените. Всяка една от тези ниши, е съдържала част от оловните книжки. Имало е и други предмети, включително и някои метални пластини и оловни свитъци. Районът е известен като едно от вековните убежища за древните евреи, бягащи от кървавата серия от бунтове срещу Римската империя през Първи и началото на Втори век след Христа. Пещерата е по-малко на 100 мили от Кумран, където са открити свитъците от Мъртво море, както и около 60 мили от Масада, сцена на масовото самоубийство на екстремистката секта “Zealot” следствие на обсадата на Римската Армия през 72 год.сл.Хр. – две години след разрушаването на Втория Храм в Йерусалим. Също така е близо до пещери, които са били използвани като светилища от бежанци на въстанието Bar Kokhba, третия и последен еврейски бунт срещу Римската империя през 132 година след Христа.

Пещерата в Йордания, където са открити артефактите
Пещерата в Йордания, където са открити артефактите
Ерата е от критично значение за библейските учени, тъй като тя обхваща политическите, социалните и религиозните катаклизми, които са довели до разделянето между юдаизма и християнството. Този период завършва с триумф на християнството над своите съперници като доминираща нова религия, първо за дисидентски евреи и след това за езичници. В този контекст е важно да се подчертае, че докато свитъците от Мъртво море са писани върху парчета пергамент или папирус, съдържащи най-ранните известни версии на книги от Библията на иврит и други традиционни еврейски формати на текстове, то тези артефакти са оловни във формат на книга или кодекс, която отдавна се свързва с появата на християнството.

Металните книги може да променят нашето разбиране за Библията
Металните книги може да променят нашето разбиране за Библията

Кодексите са с размер по-малък от 7 на 5 см и 25 на 20 см. Всяка от тях съдържа средно по осем или девет страници, а от двете страни са обвързани с оловни запечатани пръстени. Когато са били открити, много от тях са били силно корозирали, но с повече внимание е възможно да се отварят. За разлика от свитъците от Мъртво море, информацията на тези кодекси се състои основно от стилизирани изображения, с много малко текст, който е с относително малък размер на скрипт и изглежда е на финикийски език, въпреки че точният диалект все още не е идентифициран. По времето, когато са били създадени тези кодекси, Светата земя е била населена от различни секти, включително есеи, самаряни, фарисеи, садукеи, доситеани и назореани. Не е имало общ сценарий и значително смесване на езикови и азбучни системи между отделните групи. Което означава, че може да отнеме години на подробен анализ и прецизно тълкуване на кодексите. Много от книгите са запечатани от всички страни с метални пръстени, което предполага, че не са предназначени да бъдат отворени. Може би, защото те съдържат светите думи, които никога не трябва да се четат. Така например, в началото на юдеизма, яростно се защитавало святото име на Бога, което винаги се изричало само от първосвещеника в Храма в Ерусалим, Йом Кипур. Оригиналното произношение е било загубено във времето, което все още води до спекулации. Но защитници на юдаизма днес твърдят, че транскрибцията от латински букви като YHWH – известни като Тетраграматон, обикновено се превежда като Яхве. Беше споменато още, че в Запечатаните книги, се съдържаща свещена информация от библейската книга Откровение.

Част от свитъците от Мъртво море, които са били открити през 1947 г.
Част от свитъците от Мъртво море, които са били открити през 1947 г.

Една от илюстрациите върху книгите се тълкува като схематична карта на Християнския Йерусалим, където са показани римските кръстове извън градските стени. На върха може да се види формата на някакъв вид стълба. Това се смята за балюстрада в библейското описание на храма в Йерусалим. По-долу, където се виждат три групи от тухлена зидария, може би представляват стените на града. A плодните палмови дървета напомнят за Дома на Давид и има три или четири форми, които се появяват с хоризонтални линии, пресечени от къси вертикални линии по-долу. Това са T-образните кръстове за които се смята, че са били използвани в библейски времена (тази форма на кръст се датира от 4-ти век). Всъщност нека не забравяме, че това са само предположения, тъй като все още не е направено научно проучване на цялата колекция от това съкровище. Собственика им Хасан Сайда, все още не разрешава и не дава да се докосва наследството му. Гореспоменатото тълкуване на книгите като прото-християнски артефакти се поддържа от Маргарет Баркър, бивш президент на Обществото за проучване на Стария Завет и един от водещите британски експерти по ранното християнство. Въпросът, който и задават  е, откъде може да преполага всичко това, когато Хасан Сайда е изпратил само две проби и то само за датиране. А фактът, че една фигура е изобразена на подобни артефакти, трябва да изключи юдаизма от времето, когато портрет на реалистична фигура и кланянето пред нея е строго забранено, защото се смятало за идолопоклонство, както са били и първите или “оригиналните” християни. Този факт, без съмнение връща експертите в началото на предположенията или от нулата.

Свитъците от Мъртво море, са едни от най-важните археологически находки на модерната епоха. Те са били открити в пещера (на снимката) от овчар бедуин на Западния бряг.
Свитъците от Мъртво море, са едни от най-важните археологически находки на модерната епоха. Те са били открити в пещера (на снимката) от овчар бедуин на Западния бряг.

Изглежда става ясно, че тези книги са били в действителност, създадени от ранна Месианска еврейска секта, може би тясно свързани с ранното християнство. Друга теория, изтъкната от Robert Feather – авторитет по Свитъците от Мъртво море и автор на “The Mystery Of The Copper Scroll Of Qumran” – е, че тези книги са свързани с Въстанието на Бар Кохба през 132-136 год.Пр.Хр., третият голям бунт на евреите от провинция Юдея и последният от еврейско-римските войни. Бунтът създава всъщност независимата държава на Израел над части от Юдея за две години, преди римската армия най-накрая да го смачка окончателно, в резултат на което всички евреи, включително ранните християни, не са били допуснати в Йерусалим. Последователите на Симон Бар Кохба, командирът на бунта, го хвалят като Месия, героична фигура, която може да възстанови Израел. Въпреки че християните евреи приветствали Исус като Месия и не подкрепяли Бар Кохба (Bar Kokhba) са били изключени от Ерусалим заедно с останалата част от юдеите. Войната и последиците от нея е спомогнала да диференцират християнството като религия различна от юдаизма. Духовният лидер на бунта е бил раби Шимон Бар Йохай, който поставя основите на една мистична форма на юдаизма известен днес като Кабала, което днес е последвано от Мадона, Бритни Спиърс и др. световно известни личности. Йохай се скрил в една пещера в продължение на 13 години и пише тайно коментари върху Еванглеията, нарича творбата си Зоар, която се превръща в учението Кабала. Авторитета по кодексите Robert Feather е убеден, че някои от текстовете на кодексите носят името именно на равин Бар Йохай (Bar Yochai). А изображението, за което се твърди, че е на Исус Христос е просто изображението на Йохай, с венец от “давидови клонки” на главата. Ако се вгледате внимателно, може би това е по вероятната версия. Но в подобни изображения, всеки вижда това, което му се иска да види. Особено при липса на детайли. Той казва още, че всички известни кондики преди около 400 год.сл. Хр са направени от пергамент и че лято олово за подобни артефакти е неизвестена практика до сега. Те са ясно предназначени да съществуват вечно и никога да не се отварят.
book-70-metal-4 PESHAKOFFSTUDIOКнигите в момента са в притежание на бедуина Хасан Сайда, от Ум ал- Гханим, Шибили, който се намира в подножието на планината Тавор, на 18 мили западно от Галилейското езеро. Саида притежава и управлява бизнес с превоз на товари, състоящ се от най-малко девет големи бордови камиони. В селото си той е уважаван, като богат човек. Дядо му се премества да живее там преди повече от 50 години, а майка му и четиримата му братя все още живеят там. Сайда, който е в средата на 30-те години и е женен с шест деца, твърди че той наследил артефактите от дядо му. Въпреки това, негови съселяни твърдят, че те първо се появили на бял свят преди пет години, когато неговият бизнес партньор бедуин срещнал селянин в Йордания, който казал, че има някои древни артефакти, за продаване. Бизнес съдружникът очевидно е бил очарован от две много малки метални книги. Той ги купува и прекарва през границата на Израел. Саида останал очарован от тях, и предположил, че имат магически свойства. Той решил, че това е съдбата му, да събере колкото се може повече. Сухия и планински район, където са открити, е в доста древна, военно чувствителна зона. Местните хора от поколения допълват доходите си чрез презапасяване и продажба на археологически артефакти, открити в пещери. Повече от металните книги са били прекарани тайно и контрабандно през границата от шофьори, работещи за Саида – по-малките обикновено са били носени открито, все едно за “сексапил”, висящи с вериги около вратовете на шофьорите, а по-големите скрити зад табла на автомобили и камиони. С цел да продадат съкровищата на йорданците, Саида влиза в партньорство с редица други хора – включително и неговия адвокат от Хайфа, Израел. Мотивите на Саида впрочем са сложни за разбиране от нас. Той твърди, че постоянно изучава металните книги, но всъщност не полага особено добри грижи за тях. Съхранява голяма част, като ги поставя до покриването им в съд със зехтин.

Заедно с металните книги в пещерата са били открити и купи за тамян, както и метални свитъци.
Заедно с металните книги в пещерата са били открити и купи за тамян, както и метални свитъци.

Артефактите са били забелязани от масони мулти-милионери и колекционери на антики в Израел и Европа. На Саида са били предлагани десетки милиони лири за само няколко от тях, но той решително е отказал да ги продава. Когато за пръв път, е станал собственик на металните книги, той нямал представа какво са и дали изобщо са истински. Той осъществил контакт със Сотбис (Аукционна къща) от Лондон през 2007 г. в опит да намери експертно мнение, но известната аукционна къща отказала, защото произхода не е бил известен. Всъщност, нито един от музеите не пожелали да се включат, отново поради загриженост за произход. Давид Перо, който е металург, както и експерт по свитъците от Мъртво море, препоръчва пробите да бъдат предадени за анализ на метала в Оксфордския университет. Работата е била извършена от Д-р Петер Нортховър, ръководител на групата за материалознание базирано на археология и световен експерт по анализ на древните метални материали. След това пробите са били изпратени на Швейцарската национална лаборатория за материали в Дубендорф, Швейцария. И сега внимание, резултатите показват, че са в съответствие с древния римски производствен период на олово и че металът е претопен от руда, която е възникнала в района около Средиземно море. Д-р Нортховър казва също, че корозията на книгите е малко вероятно да бъде със съвременен произход. Обърнах внимание тук, защото като, че ли читателите винаги забравят, че когато се дават окончателни научни резултати за датировки, винаги започват след това едни глупави и волни интерпретации на фактите, които изкривяват истината, не за някой друг, а само за егоистично потвърждение на собственото убеждение. Та пробите доказват всъщност, дълбоката древност на тези метални книги.

Експерти предполагат, че металните книги могат да бъдат изгубените кодекси, посочени в книгата Откровение на Библията
Експерти предполагат, че металните книги могат да бъдат изгубените кодекси, посочени в книгата Откровение на Библията

В същото време полемиките в религиозните среди за точния произход на книгите се засилват. Съдържанието им все още не е проучено напълно, а вече излизат констатации, че книгите са свързани с християнството. Опасението, че тези артефакти могат да променят коренно представите ни за първите източници на Библията, като евангелия или кодекси са много големи. Повечето професионални учени са предпазливи в очакване на по-нататъшни изследвания. Показателен според други експерти е факта, че продължаващия съдебен процес за фалшификация в Израел на древната варовикова костница, която претендира, че в нея са поставени костите на Йосиф, един от братята на Исус, е още един повод за експертите на ранното християнство да бъдат предпазливи в заключенията си. Дебатът дали това откритие представлява първите известни артефакти на ранно християнската църква или първият проблясък на мистичната кабала несъмнено ще вилнеят за години напред. Директорът на отдела за древни артефакти в Йордания, Зиад Ал Саад заяви: “…Това е може би най-важното откритие в историята на археологията”.

За вас подготви информацията: Пешо Симеонов

Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

COVID-19: Какво знаем досега за новия коронавирус?

Заразна респираторна болест, която за първи път беше открита в Китай през декември 2019 г., …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.