Начало / НАУКА / СЕРИАЛА ПРОЕКТ “СИНЯ КНИГА” СЕ ОСНОВАВА НА ИСТИНСКА ПРОГРАМА. ЕТО Я!

СЕРИАЛА ПРОЕКТ “СИНЯ КНИГА” СЕ ОСНОВАВА НА ИСТИНСКА ПРОГРАМА. ЕТО Я!

Алън Хайнек
Петър П.Симеонов

/За желаещите да четат/ След като канал “Хистъри” излъчи първи сезон на драматичния сериал “Синя Книга” рейтинга му от зрителите е бил толкова голям (Виж тук), че още през следващата година ще гледаме и втори сезон. Ние с Александър, направихме всичко възможно да публикуваме първи сезон тук с български професионален превод. Абонираните знаят, че сериите бяха на линия, само с два дена закъснение поради работата по превода, от премиерното излъчване на всяка серия във вторник по канал “Хистъри”. Знаете, че на тази тема сайта ни е единствения в България, който подава обективна и проверена информация. Тук няма да прочетете нещо от рода на теорията за “Плоската Земя”, “Кухата Земя” или “Кухата Луна” и други подобни кукумицини. А символичния абонамент от 3 евро е насочен към скромно възнаграждение за труда по български превод на документални и игрални филми по темата. Все пак можете да видите 1 серия свободно (Виж тук). Както и да е. Важното е, че тук бяха преведени всичките 10 серии от първи сезон на “Синя Книга”. Всъщност, ако трябва да съм обективен както винаги и честен, поредицата на канал”Хистъри” търсеше предполагаема сензация и прекалено драматизира разследванията на случаите и включените исторически фигури, добавяйки много елементи от историите, които просто, никога не са се случвали. Имахме руско убийство на шпионин, самозапалване, убийства на правителствени агенти и други приказни сюжетни линии. „Проект Синя книга“, популярната нова тв поредица за историята на програмата на военновъздушните сили за разследване и развенчаване на НЛО, не е проектът “Синя Книга” от реалната история. За млади хора, които не знаят все още, че сериала е създаден по действителен и реален разследващ проект на американското правителство, ще е достатъчно трудно да разберат истината за участието му в разследването на НЛО, без да смесват факти и измислици. Но все пак, с ръка на сърцето ще кажа, че дори и драматизирана, историята за разследванията на Д-р Алън Хайнек беше невероятно създадена в този сериал. Не случайно зад този проект стои големият американски режисьор Робърт Земекис. Но тук искам да разкажа, макар и кратко за истинския проект “Синя Книга”.

Актьора Айдън Гилън като Хайнек в ТВ поредицата “Проект Синя книга”

 

Централният герой на телевизионния сериал, известният астроном Дж. Алън Хайнек, изигран от Айдън Гилън, беше назначен като научен консултант на “Синя Книга” и всъщност първоначално е бил вербуван да обяснява летящите чинии като естествени явления или погрешни идентификации, чрез научни термини и похвати. Но той постепенно осъзнва, че странните обекти са реални и се нуждаят от допълнително научно внимание. (Въпреки че реалният Хайнек, никога не е виждал предполагаемо извънземно същество, плаващо в контейнер за съхранение на биологични останки или летял със самолет, за да пресъздаде докладвана среща на пилот с НЛО, както е представено в поредицата.)

Истинският Хайнек, научният консултант на “Синя Книга”, в една от неговите обсерватории през 60-те години. Веднъж скептик на НЛО, той стана вярващ.

В действителност, докато Хайнек е участвал, “Синя Книга” съставя доклади за 12,618 наблюдения на неидентифицирани летящи обекти, от които 701 остават необяснени до ден днешен.

Но най-важното за изучаването през тази епоха е това, което е останало извън Проекта “Синя книга”, до степента, в която е била разкрита. Наскоро стана известно за подобна съвременна програма на Пентагона, за идентифициране на аерокосмическа заплаха, която е започнала през 2007 г., за която писах тук разбира се, и информацията за нея беше бързо замъглена пред обществения поглед от световната масмедийна клика (Виж тук и тук). По тази причина предполагам за подобен сценарий и днес: военните случаи се разследват и заснемат на видео носители без знанието на обществото и научната общност. Този път обаче нямаше публична агенция за събиране на доклади за инциденти, дори когато бяха замесени стотици свидетели. Пентагона остана безмълвен. Което звучи, като едно тихо признание.

Чрез документи от програмата на Пентагона и от интервюта с участници научихме, че мистерията на неуловимите летящи обекти все още е далеч от решаването и (Виж тук), и че не е направено достатъчно, за да се реши този проблем почти 50 години след закриването на Синя Книга.

Всичко започва през 1947 година. Интересно защо точно през тази година, нали все пак скептиците твърдят, че нищо не се е случило в Розуел. Та през 1947 год. Генерал-лейтенант Нейтън Туининг, командир на командването на “Air Materiel”, изпраща тайно съобщение за „Летящите дискове“ (тогава все още абревиатурата НЛО не е съществувала) на командващия генерал на армейските въздушни сили в Пентагона. В него, след като вече файловете са разсекретени, знаем, че Туининг пише, „…съобщеното явление е нещо истинско, а не визионерско или фиктивно.“ Тихите дискови обекти демонстрират „екстремни нива на изкачване, маневреност (особено в руло/военен термин/) и движение, което трябва да се счита за уклончиво, когато се предполага или свързва с приятелски или вражески самолети и радар.” Това дава началото за създаване на проект с кодовото наименование „Знак“, базиран в Райт Фийлд (сега Военновъздушна база Райт-Патерсън) извън Дейтън, Охайо, който получава мандат да събира доклади за НЛО и да преценява дали явлението е заплаха за националната сигурност. С изключение на Русия като източник на тези “летящи чинии”, служителите пишат строго секретна „Оценка на ситуацията“, заключавайки, че на базата на доказателствата НЛО най-вероятно са с междупланетен произход.

Формация НЛО, снимани през 1952 г. над въздушна база на бреговата охрана в Салем, Масачузетс, част от архива на “Синя Книга”. Кредит: Shell R. Alpert (Американската брегова охрана)

Според правителствени служители по онова време прогнозата е отхвърлена от генерал Хойт Ванденберг, началник-щаба на ВВС. Оттогава привържениците на хипотезата за извънземния произход на тези обекти губят основанията си, защото Ванденберг и други настояват, че все пак могат да се намерят и конвенционални обяснения.

Проект “Знак” е последван от проект “Гняв” и впоследствие се превръща в проект “Синя Книга”, с цел да убеди обществеността, че летящите чинии могат да бъдат обяснени. И все пак зад кулисите властите се борят с нещо отрезвяващо: добре документираните НЛО срещи включват множество обучени наблюдатели, радарни данни, видео ленти, снимки, белези на земята и физически ефекти върху самолети.

През 1952 г. офисът на генерал-майор Джон Самфорд, директор на разузнавателните служби на ВВС, информира ФБР, казвайки, че „не е напълно невъзможно обектите, които могат да бъдат забелязани, да бъдат кораби от друга планета като Марс“. Според правителствените документи, Въздушното разузнаване до голяма степен е изключило земен източник, се съобщава в доклад на ФБР.

Развиват се и проблемите на националната отбрана. След като самолетите на военновъздушните сили се опитаха да пресекат блестящо светещи обекти, видени и засечени на радара над Вашингтон през 1952 г., Самфорд призова пресконференция, за да успокои страната.

Изявлението на генерал-майор Самфорд от 1952 г. за летящи чинии. Национални архиви на САЩ

Той съобщи, че са анализирани между 1000 и 2000 доклада, от които повечето са обяснени. “Въпреки това”, признава той, “определен процент са направени от надеждни наблюдатели на сравнително невероятни неща. Именно тази група от наблюдения се опитваме да разрешим сега. ” Той казва още, че не са направени никакви заключения, а са намалили всяка “възможна заплаха” за Съединените щати.

По-късно същата година обаче Х. Маршал Чадуел, помощник-директорът на научното разузнаване за ЦРУ, заключи в меморандум до директора на ЦРУ, Валтер Бедел Смит, че „наблюдението на необясними обекти на големи височини, движещи се с невероятни скорости в околностите на главните американски отбранителни съоръжения са от такова естество, че не могат да се дължат на природни явления или известни видове въздушни превозни средства.”

До 1953 г. властите са били загрижени, че каналите за комуникация стават опасно запушени от стотици доклади за НЛО. Дори фалшивите тревоги могат да бъдат опасни, агенциите за отбрана се притесняват още, че руснаците могат да се възползват от ситуацията, като симулират или организират НЛО вълна и след това атака.

Документите показват, че след това ЦРУ е разработило план за “национална политика”, за “какво трябва да се каже на обществеността относно явлението, за да се сведе до минимум рискът от паника”.

Една известна снимка от файловете на “Синята Книга”, направена от един земеделски производител, която беше подробно анализирана, но никога не беше обяснена. Кредит: Bettmann Getty Images

След сесия на затворени врати с научно консултативна група, председателствана от HP Робъртсън от Калифорнийския технологичен институт, ЦРУ издава таен доклад, препоръчващ широка образователна програма за всички разузнавателни агенции с цел „обучение и развенчаване“. В обучението е включено повече образование за това как да се развенчават свидетелствата за необясними обекти в небето. „Използването на нагласени случаи които показват „мистерия”и след това „научно обяснение” което да звучи силно е основна тактика”, се казва в доклада. Развенчаването на свидетелствата „ще бъде постигнато чрез средствата за масова информация като телевизия, филми и популярни статии“. Този план включва използването на психолози, рекламни експерти, астрономи-аматьори и дори анимационни филми на Дисни, за да се създаде пропаганда за намаляване на обществения интерес. А цивилните НЛО групи и авторитети с висока вродена интелигентност, които разпространяват по обективен начин реалността на проблема НЛО, трябва да бъдат „наблюдавани”, се казва в доклада, поради „голямото им влияние върху масовото мислене, ако се появят широко разпространени наблюдения”.

Докладът на Робъртсън беше класифициран до 1975 г., пет години след като Синята книга беше затворена. Но неговото наследство продължава в аурата на подигравки около докладите за НЛО, което пречи разбира се на научния прогрес. „В доклада на експертната група се твърди, че явлението НЛО са глупост (незнание), за да бъде развенчано на всяка цена”, пише Хайнек. – Това направи темата за НЛО научно неприемлива.

Хайнек , бивш скептик по темата за НЛО, в крайна сметка прави заключението, че те са истинско явление, което се нуждае от научно внимание, а стотици случаи в досието на “Синята Книга” все още са необясними. Дори и много от „затворените“ случаи са били разрешени с нелепи, често вбесяващи обяснения, понякога и от самия Хайнек. „Цялата операция „Синя книга” беше фалшива на базата на категоричната предпоставка, че невероятните съобщения не биха могли да имат някаква основа в действителност“, пише той през 70-те, когато най-накрая беше свободен, за да говори истината.

Когато проекта “Синята Книга” беше окончателно затворен в края на 1969 г., Военновъздушните сили категорично излъгаха американския народ, издавайки справка, в която се твърди, че НЛО никога не е бил заплаха за националната сигурност. Те пишат: “НЛО не представляват технологични разработки или принципи извън обхвата на съвременните научни познания“ и че няма доказателства, че те са “извънземни превозни средства”. Но само няколко години по-рано, през 1967 г., светъл червен обект с овална форма, летял над военновъздушната база Малмстрьом в Монтана, и всичките 10 от подземните ядрени ракети на съоръжението станали неизползваеми почти едновременно, докато НЛО е бил над базата, според интервюта със свидетели от ВВС и официални доклади на правителството.

Но каквото и да беше изказано от ВВС на обществеността, в опитите да отклони вниманието му от истината, то всъщност не спря да разследва НЛО. Някога класифицирана бележка, издадена тайно през октомври 1969 г., няколко месеца преди прекратяването на “Синята Книга”, разкрива, че вече са въведени разпоредби за разследване на доклади за НЛО. които не са „част от системата на Синята книга“. В бележката, написана от Карол Х. Болендер, бригаден генерал от ВВС, се казва, че „…докладите за НЛО, които биха могли да засегнат националната сигурност, ще продължат да се обработват чрез стандартните процедури на военновъздушните сили, предназначени за тази цел.”

Ясно е, че правителствените агенции продължават да вземат участие в НЛО разследванията през следващите десетилетия – и до днес. Въпреки изявленията на правителството за противното, някога тайните официални документи включват подробни доклади за драматични НЛО събития не само в САЩ но и в чужбина. Много случаи не бяха разследвани, включително събитие от 2006 г., в което обект с форма на диск се носеше над летище О’Харе за повече от пет минути и се изстреля право през облаците с невероятна скорост.
От отчетите през 2017 год. на световни независими научни агенции и доклади, които доведоха до брифинги за членовете на комисиите на Конгреса в САЩ, показват, че не се е променило много от края на проекта “Blue Book”. Но учените наети от частни компании, днес вече могат да знаят повече за поведението и характеристиките на НЛО и са по-близо до разбирането на физиката за това, как работи технологията им, според документи и интервюта на AATIP. Но правителството все още се опитва да запази тайните на разследванията и заключенията, като същевременно отрича всякакво участие на американски граждани в подобни проекти. Трябва да стане ясно, че САЩ или Русия днес, все още не могат да разгадаят как работи тази технология, въпреки спекулациите, че и едната и другата страна притежават “космическа флота”. Това е една друга част от пъзела НЛО, защото влизаме в света на политиката и геополитиката. Информационни лъжи и фалшиви новини. Дезинформация. А от последни твърдения на учени, които са работили по съвременни проекти за изследване на извънземни технологии става ясно, че тези апарати, ако можем така да ги наречем (защото все още нямаме научни термини за това), използват биоматерия, която си взаимодейства директно с мисълта на “пилотите” на тези обекти. От свидетелства пред Конгреса на САЩ, на бивши военни научни авторитети, стана ясно, че във вътрешността на тези апарати, няма абсолютно едно, копче, бутон, джойстици за управление или лостове. Тези обекти се движат предполагаемо, едновременно в друго пространство, за което нашите идеи за физични закони, са неспособни все още да дадат научно обяснение. Но пък друго е ясно. Проекта “Синя Книга” беше създаден не да разследва истинската природа на НЛО пред обществото, а да отклони вниманието на американските граждани от реалността на това явление. Аз лично притежавам всички документи и доклади от проект “Синя Книга”, които са повече от 8 Гб информация. Когато ги преглеждам виждам много ясно, как всеки един доклад е бил прецизно разследван. Със скици на пилотите, снимки и подробно описание на скоростта и посоката на движение на тези обекти. А в същото време, по масмедиите се наслагва мнението, че това са природни явления, самолети, балони и усмихнато се преповтаря фразата за “зелени човечета”, докато в докладите на ВВС се говори за “сивите” Извънземни Биологични Същества или И.Б.С. Тъжно е днес да виждам, как инерцията на една лъжа през годините е набрала тази огромна скорост, която едва ли днес ще можем безболезнено да спрем. А куртоазията на човешката цивилизация днес, можете да си представите по един прост начин, който аз винаги съм давал за пример. Представете си мрежи от опънати кабели между планетите, за електрически ток, който да бъде таксуван от алчността на шепа болни съзнания. Банкови клонове на всяка обитаема планета в галактиките, тв екрани от които платени водещи и журналисти ви убеждават, че няма други галактики във вселената, проследяващи устройства във всеки жител, маскирани като “умни телефони”, измислен патриотизъм на Земляните, религии на всяка планета и т.н. и т.н. Смешно е нали? Ами това е реалността. Май нашето място в космоса е все още тук на Земята, заровили главите в собствените ни гробове. И тук ми идва спомена за фразата, че ако нямаше гравитация, човечеството щеше да осере космоса. Защото разрешаваме през краткият ни живот, алчни съзнания да го използват буквално за глупости, за тяхна лична изгода, от егоцентризъм, а не за големите идеи, които са проектирани навън в междузвездното пространство. Защото живеем днес в един лъжовен свят. Така и живота ни преминава в една огромна лъжа. Ето защо не откриваме в себе си смисъла на живота. Забравяме, че в гробовете лежат точно такива като нас. А отричането на очевадното, носи тази безличност на човека днес. Озлобен към всички, но не и към себе си. Оглупял. Залъгал се, че е добър човек. Пристрастен към онова, което няма да вземе със себе си. Роб на собствената си похот и разврат. Това е следствие от една голяма лъжа. От един измислен лъжовен свят, който прави живота индивидуално, напълно безсмислен. А ако Бог е фундаменталната природа на космоса, то тази природа не създава безсмислие, а подреденост, хармония и ред, които днешния човек не приема и не харесва от самозабрава, удавен в собствените си лъжи!

Статията написа за Вас: Петър Симеонов

Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

Най-неразрушимото животно на Земята: тардиграда

Дори най-катастрофалните астрофизични явления не биха могли да изкоренят енергичната тардиграда, според учените. Бавноходки , известни …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

You cannot copy content of this page