Начало / Артефакти / СТЪПАЛА ОБЪРНАТИ С ГЛАВАТА НА ДОЛУ В САКСАУАМАН

СТЪПАЛА ОБЪРНАТИ С ГЛАВАТА НА ДОЛУ В САКСАУАМАН

Съществуват невероятни каменни структури в Саксауаман, ограден комплекс в северните покрайнини на град Куско, Перу. Цялото това древно място е забележително по редица начини. Преди хиляди години, нашите предци са вдигали камъни с такива гигантски размери, че дори съвременна техника не можеше да ги повдигне при експерименти и да ги постави с такава прецизност с днешна дата. Дали в онези времена са живели великани със свръхчовешка сила , или са имали непозната технология за нас?
Една конкретна огромна каменна постройка обаче, привлича повече внимание от всяка друга в местността. Тя е изградена изключително трудно в гранитна скала, която има стълби, но…обърнати с главата надолу. Как можем да обясним такава конструкция? Възможно ли е, огромна катастрофа да е станала причина това да се случи преди много хиляди години? Въпреки че по-голямата част от скалите в Саксауаман са били добре манипулирани, полирани, издълбани и нарязани, много от тях изглеждат унищожени и мястото е повече от хаотично. Скалата е натурална на някои места, но в закътани части, тя очевидно е изрязана, полирана и гладка като бетон.

Саксауаман, ограден комплекс в северните покрайнини на град Куско, Перу
Саксауаман, ограден комплекс в северните покрайнини на град Куско, Перу
Цяла гигантска скала е обърна с главата надолу, така че днес тези стъпала изглеждат, че ни водят на никъде.
Цяла гигантска скала е обърна с главата надолу, така че днес тези стъпала изглеждат, че ни водят на никъде.

Въпреки това, не трябва да забравяме, че ние говорим не за бетон, а за гранит, една от най-трудните скали за обработка. Кои са били всъщност неизвестните строители на Саксауаман? Каква технология са притежавали, за да им позволи да вдигат и обработват с лекота такива тежки и твърди скали? Дали това е била всъщност непозната и напреднала древна цивилизация, чието съществуване е било изтрито от лицето на Земята от космическа катастрофа?

PERU-SKALA-3

Жан-Пиер (Jean-Pierre Protzen), професор по архитектура, изрази своя теория, как инките са строили дълги и сложни рампи в каменни кариери в близост до Олантайтамбо, и как са били построени допълнителните рампи, по които може би са плъзгали блоковете, за изграждането на селото. Той предполага, че подобни рампи са били построени и в Саксауаман. Според Винс Лий пък, писател, архитект, и изследовател, който е проучвал няколко древни места, където хората се премествали големи мегалити, теоретизира, че блоковете в Саксауаман са били поставени на мястото си, с помоща на обработка на дървесина. Според неговата версия, блоковете са били теглени до рампа над стената, където са били поставяни на върха на купчина от дървени трупи. След това трупите са били отстранявани една по една, докато камъните са лягали на мястото си. Според Глен Кимбъл (Glenn Kimbell), журналист и изследовател на древната история, гиганти са строители на тези конструкции, а техни биологични останки, все още се намират в музея на златото в Лима, Перу и могат да бъдат видени от всеки, който е на посещение там. Те са били мумифицирани, а техните златни одежди са на видно място на показ. Ако разрушената структура не е резултат от гнева на великани, може би скалата тогава в началото е била създадена нормално, като всяка друга, с обичайният смисъл на стъпала за изкачване нагоре, но някаква катастрофа просто е унищожила комплекса. Ако насочим вниманието си към Олантайтамбо, град в Свещената долина на инките Куско, близо в региона Southern Sierra на Перу, ние откриваме повече доказателства за недовършени гигантски древни сгради. И двете Саксауаман и Олантайтамбо се твърди, че са изградени от инките, но има редица причини да се смята, че структурите са били вече там, когато инките пристигнали в областта. Олантайтамбо има много показатели, които сочат, че строителния комплекс е бил там, много преди културата на инките да насели тези земи. Оказва се още, че комплексът никога не е бил завършен. Още по показателен е факта, че огромните скални късове са били  в друго положение спрямо релефа на мястото. Така, че най-вероятната причина за това хаотично разположение на тези структури е може би следствие от голям природен или космически катаклизъм. Остава въпроса обаче, кой е техния създател, коя е тази напреднала цивилизация и каква технология е използвала за създаването на тези мегалитни съоръжения? Дали просто тези стълби са с главата надолу, вследствие на непознат взрив? Или пък просто е било земетресение, което е обърнало скалата? А може би това е дело на гиганти, които са бродили по Земята в древността? Отговорите оставям за Вас. Ако искате да научите повече за Саксауаман (Виж тук).

Информацията подготви и сподели с Вас Пешо Симеонов.

Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

COVID-19: Какво знаем досега за новия коронавирус?

Заразна респираторна болест, която за първи път беше открита в Китай през декември 2019 г., …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.