Real Time Web Analytics
Начало / ИЗВЪНЗЕМИЕ / ТАЙНСТВЕНИ ЛЕТЯЩИ ОБЕКТИ ПРЕЗ XIX ВЕК

ТАЙНСТВЕНИ ЛЕТЯЩИ ОБЕКТИ ПРЕЗ XIX ВЕК

Мистериозен кораб в небето. Новина от Сан Франциско във вестник "The Call". 23 ноември 1896 г.

Peter Simeonov Black & WiteМного често, хора, които явно не са запознати добре с историята за Неидентифицираните Летящи Обекти, са ми задавали въпроса: “Защо преди 20 век, не са били оповестявани наблюдения на НЛО?”. Първо преди 20 век е нямало абревиатура НЛО. Второ, виждането и разбирането на отделните общности през вековете за тези явления са напълно различни от това, което възприемаме днес, изобщо като НЛО. Но обикновено такива хора са скептично настроени. И то не поради факта, че не се интересуват и не търсят истината, а че просто са така възпитавани още в детството си, от скептични родители. Скептицизма им се основава на възприемане на факти в насока, различна от това, което им е казано от хората, на които най-много са вярвали, а това са именно хората в семейството. Забравяме обаче, че човек още с раждането си се среща с първата лъжа…и това е биберона. Ето защо за да бъдете добри родители е нужен много по-голям психологичен кръгозор в обхвата на мисленето на децата ви и тяхното инстинктивно любопитство към околния свят. Липсата на подобен кръгозор, прави от детето, бъдеща личност с изчерпан поглед към природата, и закъснели рефлекси, за да го възпират от лоши действия и избори в бъдещият му живот. Аз лично мисля, че повечето деца днес са възпитавани в лошия контекст на тази психология, както от родителите, така и от образователната социална система. Да не говорим за телевизията. Ето защо наблюдаваме едно деградирало в морално отношение младо поколение. Представете си, какво ще бъде следващото и т.н. и т.н. Когато казваме на детето си, че няма БОГ, а викаме към него, когато ни боли, не сме ли смели лицемери в техните очи? Или невежо да констатирате пред децата си, че това с извънземните е само за болни мозъци, а вие да изглеждате в действията си пред тях, като същества от друга планета с болен негативизъм към всичко земно и късно да осъзнаете, как това се отразява на светогледа на едно необработено и чисто детско съзнание. Ето защо аз не обвинявам скептика и глупавите му аргументи, а обвинявам родителите, които са го възпитали по един глупав и необмислен начин, а наивно желаят тайно в себе си през годините, да виждат доброто в собствените си деца. Но нека не виним невярващите, защото без тях пък нямаше да има вярващи! Всеки сам избира клона от който да наблюдава собственият си живот, но не и дървото.

Та, Неидентифицираните Летящи Обекти всъщност, са определение от 20 век. Но това не означава, че преди това не са забелязвани странни светлини в небето, заедно с физически ясно видими летящи обекти или “въздухоплавателни кораби”, както са ги наричали тогава. През последните десетилетия на ХIХ век и началото на ХХ век, поредица от странни наблюдения в небето са ставали новина по целия свят. Епицентърът е Америка през деветнадесети век и през първите десетилетия на ХХ век е Европа. Тези странни наблюдения са свързани с въздушни машини: безпилотни машини, причинявайки голямо учудване от хората, които са ставали свидетели или са имали среща с тях и по-нататък, когато тези срещи са прераствали в разговори с екипажите на тези машини, което пък днес наричаме, отвличане. Всички действия и поведение на тези летателни апарати са сходни с действията на НЛО днес. Съответно, срещи от първи, втори, трети и отскоро, четвърти вид. Въпреки, че няма официални свидетелства за близка среща от четвъртия етап, то това не бива да се изключва като факт, имайки на предвид, че хората през 19 век, са имали още по-силни предразсъдъци на тема религия и ако са имали подобна среща, те са избягвали да оповестяват за нея, именно от страха за обществени нападки в контекст за вещерство или демонизъм.

Странен кораб в небето над Сакраменто. 18 ноември 1896 год.
Странен кораб в небето над Сакраменто. 18 ноември 1896 год.

Всъщност не бива да забравяме, че в онези години на 18 век, са осъществени първите стъпки на човека към завладяването на въздуха. Всичко започва, от неукротимото любопитство на човешката същност. Може би самата завист на човека, гледайки птиците как летят свободно в небесното пространство също е изиграла решаваща роля. Още през Ренесанса Леонардо да Винчи, е изучавал, чрез наблюдение схемите на летене на птиците. Той е правил опити да отгатне как те правят това, което виждаме и в неговите рисунки на птици, крила, както и на хеликоптер, който никога не е бил построен. По-късно, през осемнадесети век, братята Монголфие с техния балон с горещ въздух за пръв път отлепят краката ни от земята на 14 декември 1782. Но това е бил труден полет, особено за поддръжка. Но този опит престава в търсенето на по-добър вариант. В края на деветнадесети век, планерите на Ото Лилиентал, показват различна алтернатива на летенето със съоръжение по-тежко от въздуха. До 1903 г. братята Райт изобретяват първия самолет. Той е по-тежък от въздуха и показва, че може да лети. Въпреки, че академичните “умове” тогава, твърдяха твърдоглаво, че една по-тежка от въздуха машина никога няма да лети. Така започна всъщност сегашната ера на авиацията и човешкото нашествие за овладяването на небето.

Братята Монголфие с техния балон, планерите на Ото Лилиентал и първия полет на братя Райт
Братята Монголфие с техния балон, планерите на Ото Лилиентал и първия полет на братя Райт

Припомних тези факти до тук, защото трябва да стане ясно, че през XIX век. човешката дейност в небето е била минимална и ако има свидетелства за летящи апарати, които се движат не само с огромна скорост, а и зависват статично над определени райони с часове, въпреки силни въздушни течения, то те в никакъв случай не могат да бъдат определени като земни. А такива свидетелства изобщо не липсват.

Подобни серии от наблюдения са добре документирани например между 1896-та и 97-ма година. Те са отразени нееднозначно и публикувани в пресата. Заглавия на статии във вестници от Чили, през Съединените Щати и до Канада гласят: “Въздушни кораби са в състояние да останат статично. Те безнаказано браздят небето, пътуващи с различни скорости и нищо или никой не може да ги спре, или да знаем със сигурност какво са? Защо те са били там? Как летят? И кой или какво ги управлява?”

Мистериозен кораб в небето. Новина от Сан Франциско във вестник "The Call". 23 ноември 1896 г.
Мистериозен кораб в небето. Новина от Сан Франциско във вестник “The Call”. 23 ноември 1896 г.

Най-интересни от подобни реални наблюдения са докладите, когато обитателите на тези необичайни “самолети” са решили да установят контакт. Например в един от случаите се коментира следното: “Обектите останаха статични, те се движеха бавно; понякога обикалят и през нощта, озарявайки провинцията с мощни светлини, плашещи нищо неподозиращите минувачи.” В други доклади се казва, че когато тези летящи апарати са близо до земята, се чуват от вътрешността им странни гласове. Други доклади твърдят, че не само въздухоплавателните кораби, отделяли шум като от машини, но също така се чувало странно жужене, подобно на музика от симфоничен оркестър. Също така има свидетелства на очевидци, които видели обитателите на тези машини да гледат от отворите на устройството. Дори се твърди, че “моряците” на тези въздухоплавателни апарати, като, че ли хвърляли котви от небето и така застопорявали апаратите си над сградите. Не бива да ни звучи смешно едно подобно сравнение. Просто трябва да сме наясно, че в онези времена, хората не са могли да дадат по точно определение на нещо, което днес разбираме доста по-добре.Сакраменто 1896 г.
Сакраменто 1896 г.

В друг доклад се разказва от група свидетели, че едно подобно въздухоплавателното средство се спуснало и кацнало. Изненаданите свидетели добавят , че са видели създания, които се спуснали от него. В показанията си те твърдят, че тези същества са били отблъскващи. Сравняването им в разказа, че това са били марсианци, не бива да ни учудва, защото фантастичните писателски разкази за подобни същества от Марс не са били малко. В щата Калифорния, САЩ Полковник Х.Г.Шеу (H.G. Shaw), твърди, че по време на шофиране с бъгито си през провинцията, близо до Стоктън, той забелязал нещо, което приличало на кацнал космически кораб. Екипажът на кораба се приближил до капитана. Съществата приличали повече на богомолки с хуманоидна форма. Главите големи спрямо тялото. Ниски в прилепнали сребристи костюми. След като бъгито на полковника спряло неочаквано, те се приближили и разгледали от близо полковника. След секунди той ги видял да влизат обратно в космическия си кораб през сноп мека и бяла светлина. Когато обекта започнал да “плува” бавно над шосето, бъгито на полковника запалило така, както било преди да спре внезапно и той потеглил след него. Тук странното в този разказ е, че кораба като на шега забавил и Шеу след като го настигнал започнал физически да кара до въздухоплавателното средство, виждайки много ясно как екипажът, любопитно го наблюдавал през голям правоъгълен “прозорец” на кораба, след което те бавно ускорили и след като бъгито на полковника било натоварено до пределна мощност, той престанал да полага усилия за преследване и спрял. В този момент космическия кораб ускорил с невероятна скорост и изчезнал за секунди далеч зад хоризонта. Тази история има поразително сходство с вълни от наблюдения на НЛО и през наши дни.

"Амбасадор"на Жул Верн. Рисунка на Верн Карел Земан 1958 г.
“Амбасадор”на Жул Верн. Рисунка на Верн Карел Земан 1958 г.

Нека не забравяме, че Жул Верн още през 1883 година публикува фантастичния си  роман “Робюр Покорителя” (“Rubor el Conquistador” (Robur-le-Conquérant) в който е разказана историята на един учен на име Робюр, които изобретява машина, която може да лети, въпреки че била по-тежка от въздуха. Това изобретение е била сходно с кораб, тялото му било метално и било захранвано от витла, както вертикално, така и хоризонтално. Благодарение на тази машина, която се наричала “Албатрос”, Робюр можел да кръстосва небето безнаказано. Според близки на Жул Верн, той получил вдъхновение за този роман от лична среща със странна летяща машина, която излъчвала странни светлини и звуци в небето над главата му.

Рисунка по случая МакКаан.Чикаго.1897 год
Рисунка по случая МакКаан.Чикаго.1897 год

От тези наблюдения на въздухоплавателни средства и техните действия, както и поведението на техните екипажи, можем спокойно да кажем, че са сходни напълно с това, което се случва днес с феномена НЛО. Всъщност тези истории за наблюдения на летящи обекти от деветнадесети век, звучат много по драматично за съвременниците си, отколкото за нас. Много скептици, защитават тезата, че тези срещи и наблюдения в небето са просто дирижабли. Глупаво е когато се пробутват подобни сравнения, особено ако говорим за невероятна скорост и маневреност от подобни апарати, които при дирижаблите изобщо липсват. Парадигмата на деветнадесети век е, че е съществувало вярването, че има интелигентен живот на Марс. По време на наблюденията и срещите на тези хора, те просто заявяват, че съществата с които се срещали са дошли от Марс. Днес с развитието на науката и астрономията, знаем, че в нашата слънчева система единственото място, което може да поддържа интелигентен и развит разум е Земята. Сегашната парадигма на нашата наука, е да се опровергае пък точно това твърдение. Объркана работа. Интелигентен разум и живот извън нашата слънчева система съществува и без ние да се опитваме да разберем това, още повече да чакаме някой да ни го каже официално, само защото е рeшил, че е дошъл момента за тази информация. Може би пред нас стои днес, съвсем различна парадигма. Дали ще успеем да опазим живота и самите нас от нас самите. Тук на Земята. Ако не успеем, въпросът дали има живот извън Слънчевата система, няма да има никакво значение. Трябва да се осъзнае един факт обаче. В Природата няма свободно място. Ако нещо изчезне, на негово място се ражда друго. Изглежда ние все още не сме осъзнали привилегията, която ни е дадена, да живеем мирно и в симбиоза с планетата Земя. Ето защо започнах тази публикация с възпитанието на децата. Те не бива да губят от малки въображението си. Пораснали те вече ще възприемат света от други лъжи в системата ни, която ние си мислим, че е съвършена (докато не прекъсне електричеството). В днешните дни съществува явна заплаха от световен военен конфликт и не е чудно, че той може да стане действителност именно от такива съзнания, лишени от въображение и чувствителност към природата. Не случайно Микеланджело, когато бил с папата му заявил…”Да пием за Бога на изкуството!”. Папата се намръщил, а Микеланджело продължил: “Да пием за Въображението!” Изградени личности със силно въображение, няма да допуснат човечеството да се потопи в още един глупав кървав военен конфликт. Изглежда обаче с днешна дата хората, от които зависи това, им липсва точно това възпитание от детството. Манията за величие е унищожила най-големите и велики империи в историята на човечеството. Може би сме обречени да повтаряме историята. Но дано не съм прав! Ето защо винаги съм казвал, че Бог е фундаменталната природа на космоса. Всички живи същества във вселената са част от тази Природа. Включително и ние!

За вас подготви и сподели тази публикация, Пешо Симеонов.


Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

Вождът на Сиуксите за НЛО и ЕТ

Сиукси или Сиу (на английски: Sioux, произнася се /ˈsuː/, „суу“), наричани също Лакота, Дакота или Накота, е голям индиански народ в Северна Америка, чиито език е класифициран към …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.