Начало / Артефакти / Течна кръв, открита в праисторическо 42 000-годишно конче

Течна кръв, открита в праисторическо 42 000-годишно конче

Сибир е запазил най-старата кръв в света, която увеличава надеждите за връщане на изчезнали видове към живота.

Семьон Григориев, ръководител на Музея на Мамута в Якутск, заяви: „ Аутопсията показва красиво запазени вътрешни органи. Проби от течна кръв бяха взети от сърдечни съдове – тя е била запазена в течно състояние в продължение на 42 000 години благодарение на благоприятните условия при естестено вечно замръзване. Мускулните тъкани са запазили естествения си червеникав цвят. Сега можем да твърдим, че това е най-добре запазеното ледниково животно, което някога е било открито в света. “

В интервю за ТАСС д-р Григориев разкри, че кончето е в изключително състояние без видими повреди. 

„Това е изключително рядко за палеонтологичните находки, защото някои от тях са или непълни, фрагментирани, със сериозни деформации на тялото или силно мумифицирани”, казва експертът. ” Косъмът на кончето е непокътнат на главата, краката и в части от тялото му. Неговата опашка и грива са черни. Всъщност запазването на космите е друга научна сензация, тъй като всички предишни древни коне бяха открити без тях.”

 

42 000-годишното жребче. Снимки: Североизточен федерален университет

Това е вторият месец на интензивна съвместна работа на екипа на Якутския университет и учени от Южнокорейската фондация за изследвания на “Sooam Biotech”.

“Нашите проучвания показват, че в момента на смъртта кончето е било на възраст от една до две седмици, така че то е току-що родено.”, казва ученият. 

„Както и в предишни случаи на наистина добре запазени останки от праисторически животни, причината за смъртта е удавяне в кал, която замръзнала и се превърнала във вечна замръзналост. Много от калта и тинята, които жребчето е преглътнало през последните секунди от живота си, беше намерена в стомашно-чревния тракт.”

Видео от вътрешността на Кратерът Батагайка, където е намерено кончето, и кончето в лабораторията в Якутск.

Учените вече посочиха, че са „уверени в успеха“ при извличането на клетки от това конче, за да клонират вида му или изчезналата порода Ленская – обратно към живота.

Работата е толкова напреднала, че според случая екипът избира майка за историческата роля на раждането на завръщащият се вид. 

Мичил Яковлев, редактор на корпоративните медии на университета, каза: “Надяваме се, че светът скоро ще се срещне с клонинга на древното жребче, което е живяло преди 42 000 години.”

Жребчето е открито в Кратерът Батагайка в Якутия.

Опитът да се възстанови животът му се разглежда като проправяне на пътя за подобно усилие и за възстановяване на живота на гигантския вълнен мамут. Същите учени работят и по двата проекта. 

Екип от южнокорейски и якутски учени работят върху извличането на ДНК от жребчето от Ледена епоха

Жребчето в ръцете на Семьон Григориев
Кратерът Батагайка е термокарстка депресия, мегаполис, и най-големият по рода си: дължина почти 1 км дълъг и 86 м дълбочина, и нараства бързо. Той се намира в Сибир, разположен е на около 660 километра североизточно от столицата Якутск, близо до село Батагай, в квартал Верхойянск.

Уникалното жребче ще се превърне в един от ключовите експонати на едногодишната изложба “The Mammoth” в Япония, която започва през юни тази година (2019)

“Повече от 30 експоната от Якутия ще пътуват до изложението”, каза д-р Григориев.

– За първи път ще покажем единствения в света замръзнал мамут, както и трупа на бизона Юкагир, древна яребица и коня Батагай.

Кръв от Малояховски мамут, намерена през 2013 г.
Малоляховски мамут готов за транспортиране.

Публикацията подготви за вас: П.СимеоновОтносно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

You cannot copy content of this page