Начало / НАУКА / Българска история / ТРАКИЙСКИ НЕКРОПОЛ СЪС ЗЛАТНИ НАКИТИ Е ОТКРИТ КРАЙ ДРАГОМАН

ТРАКИЙСКИ НЕКРОПОЛ СЪС ЗЛАТНИ НАКИТИ Е ОТКРИТ КРАЙ ДРАГОМАН

Гл.ас. д-р Борислав Бориславов
Гл.ас. д-р Борислав Бориславов

По време на спасителни разкопки при село Чуковезер, близо до Драгоман, е бил открит тракийски некропол от 14-10 век преди Христа с богати находки, съобщи за OFFNews ръководителят на археологическата дейност гл.ас. д-р Борислав Бориславов. Там сред намерените интересни артефакти от късната бронзова и ранна желязна епоха се открояват бронзов амулет с негърска глава и погребение с богати накити, единият от които е с поне 11 златни мъниста, който предстои да бъде почистен и проучен по-подробно. Според антрополог на БАН, който е отнесъл останките на погребания човек за изследване, те са на жена. Находките са интересни, защото в тази част на България няма такъв тип богати гробове и информацията за периода е оскъдна, тъй като няма известни запазени извори от тогава.

Намерен скелет. Снимка: Гл.ас. д-р Борислав Бориславов.
Намерен скелет. Снимка: Гл.ас. д-р Борислав Бориславов.

На мястото са открити и сгради от 3-4 век след Христа, което ги поставя в рамките на късноримския период. В една от тях е намерено гърне с 18 монети, като тепърва предстои гробовете и монетите да се датират по-точно.

Разкопките. Снимка: Гл.ас. д-р Борислав Бориславов.
Разкопките. Снимка: Гл.ас. д-р Борислав Бориславов.

Според Бориславов откритията най-вероятно ще бъдат включени в годишната изложба в Института по археология, която се открива всяка година на 14 февруари.
Дейностите продължават и днес, тъй като некрополът и римското селище се намират по трасето на Междуконекторната газова връзка (МГВ) Бълтария-Сърбия.

Източник: offnews.bg

Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.