Начало / ПРИРОДА / Екология / УДАВЕНИ В ПЛАСТМАСА (2018)

УДАВЕНИ В ПЛАСТМАСА (2018)

Лиз Бонин работи заедно с водещите в света морски биолози, за да разбере истинската опасност от пластмасата в океаните и какво означава тя за бъдещето на живота на планетата, включително и за нашия. Трилиони парчета пластмаса задавят източника на енергия на нашата планета – океаните, а засегнати са всички морски създания – от най-малкия планктон, до най-големите бозайници. Можем ли да спрем пластмасовата криза, преди да е станало твърде късно?

/освободен от абонамент/

 

 

Петър Симеонов

Много съм възмутен от това, което се случва в душата на човешката цивилизация днес. По някой път искам да се откажа да тръбя, за истинските неща. За истинските неща, които наистина трябва да знаем. За истинските неща, които са важни за просперитета на цивилизацията ни. За истинските неща, които всеки един от нас трябва да търси, да знае и да открие своето място и роля, макар и малка, в битката светът да се променя в положителна посока. Това обаче днес все по-трудно се забелязва. Като, че ли никой не се интересува от грешната посока на човешката цивилизация. Показва се даден проблем от глобален характер, предъвква се в едно филмче, махваме с ръка и продължаваме по същия начин. Аз бих казал, че това нехайство и невежество ще бъде наказано. И коленича пред този космически разум и интелект, който все още търпи всичко това да бъде вършено от човека без последствия. Изглежда наистина обичта му към физическата версия на хората е безгранична. Но до кога?

Пластмасата е един от най големите проблеми на съвременната цивилизация. Тя е навсякъде в нашия дом, по нашата улица, в нашия град. Трябва да стане едно нещо ясно. Докато съществува капитализъм, светът ще става все по-лошо място, да не казвам в бъдеще и невъзможно място за съществуване. Тук веднага ще кажа, че другите системи, като, комунизъм или социализъм са още по-лоши. Система, която отхвърля божественото начало на човека е обречена на провал и забвение. Но, за да се роди ново съзнание и нов мироглед към света, трябва да има унищожение на всяко старо и прогнило,  и физически, и духовно. Нещо, което се е случвало и преди с човешката цивилизация, но забравено във времето. Пластмасата е нефтен продукт. Шепа алчници в света трупат някакви богатства, които със сигурност няма да вземат със себе си. Защото човек се ражда гол….и гол умира. Това, което е взел назаем от земята го връща и отлита там, където ще застане гол в съвестта пред самия себе си! Това е ада. Да гориш в собствената си съвест, неспособен да поправиш грешките, защото физическото тяло вече не съществува. А възможността е само днес. И ние я пропускаме в илюзии за забавление, престиж, прогрес и егоцентризъм, че сме най-умните не само в стаята но и във вселената. Тотална заблуда!

Кита открит в агония на брега на Тайланд

Преди няколко месеца беше открит още един кит близо до Тайланд със стомах пълен с пластмаса. И ние знаем за него, защото океана го е изхвърлил, изтощен и в предсмъртна агония. А за колко още не знаем? Това е още един тъжен пример, който показва колко разрушителна е нашата консумация на пластмаса: кита за съжаление умира с повече от 80 пластмасови торбички в стомаха. Ветеринарите преди това са прекарали дни, опитвайки се да го спасят. Подобни новини сe натрупаха напоследък (например китовете в Норвегия или Испания ), но настоящият случай в Тайланд е особено трагичен.

Стомахът на мъртвия кит в Норвегия: пълен с пластмасови отпадъци (Снимка: © Christoph Noever / University of Bergen)
Мъртвият кашалот изхвърлен на брега на Испания в Мурсия е имал почти 30 килограма пластмаса в стомаха си.

Китът е намерен в канал на границата с Малайзия. Въпреки че все още е бил жив, скоро станало ясно, че нещо не е наред. Експертите все още се опитвали да спасят животното. Малко преди то най-накрая да умре, повръща още пет пластмасови торбички, съобщава британският ¨The Guardian¨ .

Някои от найлоновите торбички, извлечени от стомаха на кита в Тайланд. Снимка: Социални медии / Ройтерс

Аутопсията показа колко пластмаса е погълнал в действителност китът: Ветеринарите са открили повече от 80 торби, общо те са тежали около осем килограма. Тъй като стомахът вече бил пълен с пластмаса,  китът не можел да се храни. “Ако имате 80 пластмасови торбички в стомаха си, и вие ще умрете”, казва тайландският морски биолог Тхон Тамроннавасават.

Трябва да кажа, че голямото количество пластмасови отпадъци в моретата и океаните става все по-голям проблем. Едно скорошно проучване установи, че вихърът на боклука в Тихия океан е много по-голям, отколкото се смяташе преди, а именно, почти пет пъти повече от територията на Германия например. Пластмасата е смъртоносен капан не само за китовете: дори костенурките, морските птици, рибите и другите морски животни поглъщат боклука или се превръщат в него. Някой ден и ние ще станем боклук. Моето лично мнение е, че този проблем не трябва да се решава с идеи, как да почистим, а как да спрем производството на този продукт. Не утре, сега веднага! “После”, значи никога няма да се случи. Повечето еколози, фондации, “авторитети”, документални филми ни казват, че ние сме виновни, защото купуваме пластмаса. Което е лъжа. Не е виновен този, който яде баницата, а този който я дава, нали! Ако реката е замърсена, не бива да търсим начини да я “пречистваме”, а да търсим и спрем престъпника, който я замърсява. Да, това са големите корпорации. Които гонят капитал, пари, власт все преходни неща. Рибата се вмирисва откъм главата. На човечеството са нужни днес повече от всякога чисти съзнания. Имаше една поговорка, че е по-добре да запалиш свещ, отколкото да проклинаш тъмнината. Човека трябва да се завърне в точка нула. И да започне отново. Но в днешният му вид това вече е невъзможно. Изглежда ние сами ще предизвикаме собственото си унищожение, за да си отдъхне планетата от голямото зло. Защо ни е космоса, когато унищожаваме собствената си планета? Защо ще ходим в друга къща, където дори не знаем дали ще оцелеем, когато разрушаваме собствената? Всичко до днес постигнато от човечеството като прогрес е стъпало на гърба на алчността. Факт е! И е тъжно!….До скоро!

Петър Симеонов
Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

В Косово откриха трансформатор на възраст 20 000 години

На територията на Косово в района на планинския хребет Шар-Планина (Печора гора) фотографът и изследовател …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.