Начало / НАУКА / Криптозоология / ЧУДОВИЩЕТО ОТ ЛОХ НЕС

ЧУДОВИЩЕТО ОТ ЛОХ НЕС

Идо ден-днешен науката нито е потвърдила, нито е успяла категорично да отхвърли вероятността в глъбините на Лох Нес да живее чудовището, въпреки че са направени многобройни експедиции в дълбините на езерото и има седем почти официално признати снимки и филми. Спорът продължава – от една страна са скептиците, които категорично отхвърлят всички възможности в езерото да живее Неси, те твърдят, че става дума за фалшификации, за желание на местните хора да привлекат по този начин повече туристи; те обясняват всички снимки и доказателства, като казват, че не е трудно в забуленото с мъгли езеро да ти се привидят странни същества, а всъщност да виждаш най-обикновени и дори скучни предмети като обърната лодка, дънер на дърво с клон и т.н. Въпреки, че повечето от свидетелствата са се случили при напълно ясно време, този аргумент звучи доста смешно, а и очевидците са прекалено много и е трудно всички да бъдат определени като глупаци, пияници или просто мошеници. Това е мнението на многото хора, вярващи в съществуването на Неси, по-голямата част от местните жители, както и тези учени, които не са склонни да отрязват всичко, което излиза малко извън рамките на това, в което науката е вярвала до кози момент.Те напомнят за древната риба целаканта, която беше смятана дълго време за изчезнал вид – докато не бе уловена отново в днешни дни. Споменават и кракена, който е бил причисляван към моряшките суеверия дълги години, а се оказа, че съществува съвсем реално – и това бе доказано, когато един рибар хвана с мрежата си този гигантски калмар. Защо досега никой не е хванал или поне снимал ясно Неси? Не е трудно да се отговори на този въпрос – Лох Нес е най-дълбокото сладководно езеро в цяла Великобритания. Водите му са тъмни, в тях не се вижда нищо, а дълбочината е около 230 метра, дълго е 37 км дължина и достига до 1,5 на ширина. Последното е лесно обяснимо. Лох Нес е едно от най-зловещите места в света, по признание на всички гмуркали се в него водолази. Водите са черни и тъмни, в тях не се вижда нищо, а дълбочината е огромна – над 200 метра. В такъв воден басейн би могло да се скрие всичко, изчислено е, че дори великия часовник Биг Бен би бил напълно потопен.

Приказното езеро Лох Нес
Приказното езеро Лох Нес

NESS peshakoffstudioПрез 1934 г., на челната страница на английския вестник “Daily Mail” се появи за първи път в историята снимка на чудовището от Лох Нес. Автор на снимката е лондонския хирург Уилсън, който твърди, че чудовището е заснето по случайност, когато се е разхождал с лодката си покрай бреговете на езерото Лох Нес. По-късно обаче, през 1994 г., снимката е обявена за фалшификат, въпреки, че изследователите са били разделени на два фронта, в медиите бързо се появили резултати, които съмнително определят снимката за подправена. Нова сензация настъпила в началото на 70-те години и е свързана с името на д-р Робърт Райнс. Този път в проучването е участвала сериозна технология. Резултатът е картина която предизвика смут: на изображението ясно е видим гигантски ромбовиден плавник.(Виж снимката)

NESS-FOTO peshakoffРайнс не спира обаче дотук и през следващите години продължава работата си. Следващия кадър е заснет на 12 метра дълбочина под водата на езерото и обработен за изчистване на изображението от неговия приятел фотограф Чарлз Викфом. Тази снимка е била показана за първи път по време на лекция в университетът „Корнел“ или Корнелският университет, който е частен, намиращ се в американския град Итака, Ню Йорк. Снимката е била детайлно изследвана с оглед на техологичното оборудване, с което е направена, което даде възможност на изследователите да се направят изводи за начина на живот, размера и местоположението на предполагаемото чудовище. (Виж снимката)

Фосила на Джералд Максорли
Фосила на Джералд Максорли

Интерес към чудовището изригна отново след последните открития на шотландеца Джералд Максорли, живеещ по бреговете на езерото Лох Нес. Той открил част от гръбначен стълб, когато излязъл да лови риба. Фосила ясно показва четири напълно запазени прешлена, от гръбначен стълб, и кръвоносните съдове разположени в сив варовик …. Г-н Максорли, 67 годишен рибар намерил вкаменелост след препъване в плитки води близо до брега на езерото. “Аз буквално се спънах в тази вкаменелост във водата “, каза той.” Когато сложих ръцете си надолу за да не падна, видях нещо необичайно и го вдигнах. След като почистих около един сантиметър от зелени водорасли, вече можех да видя текстурата на кост, стана ми ясно, че това е важно откритие. ” В крайна сметка той се отправил с находките към Националния музей в Единбург. Според учените, това е първото откритие на останки от плезиозавър – гигантски воден гущер, който е живял преди около 150 милиона години. Така скептичния аргумент на учените, че в езерото не са открити никакви физически останки от подобно същество за да се твърди, че там е вековен хабитат на непознат за съвременната наука животински вид, остава като голям удивителен към бъдещите учени, които сляпо ще подхождат към тази загадка. Дори днес съществува още по-крайно отношение на корумпирания научен елит към открития, които не влизат в общоприетата рамка на конвенционалната наука, като например синхронизирана координация с електронните медии, които бързо осмиват и омаловажават такъв вид факти. Това е глобална цензура в огромни мащаби. Колкото по-малко знаем, толкова е по-лесно на системата да използва хората, като жив източник за генериране на реални финансови потоци.

Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

Странно непознато същество заснето в Индонезия

Това странно същество с призрачни пипала е ужасило семейство, след като го забелязали да пълзи …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.