Начало / ПРИРОДА / Катаклизми / COVID-19: Какво знаем досега за новия коронавирус?

COVID-19: Какво знаем досега за новия коронавирус?

peshakoff
Петър Симеонов

Заразна респираторна болест, която за първи път беше открита в Китай през декември 2019 г., се разпространи по целия свят. Новият коронавирус през 2019 г. е кръстен SARS-CoV-2 и болестта, която причинява, се нарича коронавирусна болест 2019, или COVID-19.

Въпреки че здравните служители тук и в чужбина работят за проследяване и овладяване на нарастващата епидемия, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) очакват широко разпространение на COVID-19, както в Европа, така и в Северна и Южна Америка. Степента на това огнище бързо се развива и оценката на риска се променя ежедневно, но ето какво знаем за COVID-19 от днес:

Какво е коронавирус? Какво е нов коронавирус?

Коронавирусът е името на голям набор от заболявания, включително обикновената настинка и други респираторни инфекции. Терминът „нов“ коронавирус означава, че това е нова форма на вируса.

Къде и как започна COVID-19?

Този конкретен вирус стана известен, малко след навечерието на Новата година 2020 г. в Ухан, който е в Китайската провинция Хубей. Там бяха съобщени куп случаи на тежки пневмонии. На 9 януари вирусолозите и други изследователи в областта на общественото здраве определят щама като нов коронавирус, който е свързан със специфичен „мокър пазар“ в град Ухан, където продават риба и други живи животни.

За тези пазари е известно, че са предавали вируси и преди. Поради културни причини в региона хората искат да видят конкретните животни, които купуват. За това те искат да бъдат заклани пред тях, така че да знаят, че получават продуктите, за които са платили. В резултат на това частици от инфекциозни вируси или бактерии могат да бъдат аерозолизирани и в редки случаи да скачат от животни към хора. Така започна SARS , друг коронавирус, през 2003 година.

Как се разпространява COVID-19?

Този вирус е наистина преносим и може лесно да се разпространи от човек на човек, дори преди човек да развие симптоми. Той се носи върху дихателни капчици, когато говорим, кихаме и кашляме и те могат да кацнат на повърхността на устните или в носа на някого. Когато става въпрос за дихателни капчици, повече от метър и половина или шест фута е вълшебното разстояние. Ето докъде могат да пътуват тези малки, заразени капчици. Намирайки се дори на 6 метра от болен, може да получите зараза или вашето лично пространство да бъде заразено с COVID-19

Когато капчиците кацнат на повърхности, можем да ги вземем с ръце и да ги прехвърлим в очите, устата и носа, когато докосваме лицата си. Ето защо хигиената на ръцете е толкова важна. Дихателните секрети (като сополи и храчки) също са инфекциозни, така че покрийте кашлицата и кихането си.

Какви са симптомите на COVID-19? Смъртоносно ли е?

Обикновено причинява грипоподобни симптоми. Някои пациенти – особено възрастните хора и други с други хронични състояния на здравето – развиват тежка форма на пневмония.

Пациентите развиват симптоми като треска, мускулни и телесни болки, кашлица и болки в гърлото около 5-6 дни след заразяването. Повечето хора ще се почувстват доста отпаднали до една седмица и ще се оправят сами. Някои хора няма да се разболеят, но все пак е важно да не сте навън, за да не разпространявате болестта. Малцина от пациентите ще се влошат вместо да се подобрят. Това обикновено се случва след 5-7 дни на заболяването и тези пациенти ще имат повече задух и влошаваща се кашлица. Ако това се случи, е време отново да се свържете с вашия лекар или дори да отидете в спешно отделение. Не забравяйте първо да се обадите, за да знаят, че идвате по този повод.

Броят на хората, които са диагностицирани и колко са починали, се променя всеки ден. Към началото на март има над 97 000 потвърдени случая, като смъртността е около 3000 (повече от 2900 в континентален Китай). Но тези числа са само оценки; все още не е ясно колко хора са били заразени в световен мащаб. Повечето от смъртните случаи са при възрастни над 60 години, които имат други здравословни проблеми.

Всеки индивид ли има риск да хване COVID-19?

Да. Не изглежда, че някой е естествено имунизиран срещу този конкретен вирус и няма причина да се смята, че някой има антитела, които нормално биха го защитили.
Липсата на предишен опит с този вирус е част от причината служителите на общественото здраве да работят толкова усилено, за да ограничат разпространението на този конкретен коронавирус. Когато вирусите са и нови (което означава, че популацията е силно податлива) и могат лесно да преминат от човек на човек (висока скорост на предаване), те могат да бъдат много опасни.

Защо някои хора с COVID-19 стават по-болни от други?

Изглежда само около 20% от хората, които се заразят с този нов коронавирус, трябва да бъдат хоспитализирани. Останалите 80% получават това, което се чувства при обикновена настинка и се възстановяват у дома. Това е свързано преди всичко с основните медицински състояния. Хората, които са по-уязвими от всякакъв вид инфекция – поради възрастта си или хронични здравословни състояния – са изложени на по-голям риск да се разболеят наистина от COVID-19.

Въпреки това някои иначе здрави хора изглежда стават по-болни от тази инфекция, отколкото биха очаквали. Здравните специалисти все още не разбират защо това е така или какво може да е различно при тези пациенти.

Мога ли да взема антибиотик или да се ваксинирам срещу вируса? 

Няма антибиотик (те са предназначени за бактериални инфекции, а не за вирусни) за лечение на COVID-19. Учените вече работят върху ваксина, но не се очаква да има добра ваксина най-рано през пролетта на 2021 г. Въпреки това, продължаващите изпитвания в Китай предполагат, че има някои съществуващи антивирусни лекарства, които могат да бъдат полезни за най-болните пациенти. Всъщност Чикагският университет е част от мулти-институционален екип, който е картографирал протеин на SARS-CoV-2 и е открил лекарства, които преди това са били разработени за SARS, може да бъде ефективен и за COVID-19.

Засега лекарите могат да лекуват само симптомите, а не самия вирус.

От каква медицинска помощ се нуждаят пациенти с COVID-19?

20% от пациентите с COVID-19 се разболяват наистина много сериозно. Голяма част от тези критично болни пациенти се нуждаят от хоспитализация заради заболявания, подобни на пневмония. Обикновено се нуждаят от критична грижа и вентилация – специални машини, които им помагат да дишат. А някои трябва да стоят на вентилатори със седмици. Именно тази част от пациентите е най-притеснителна. В зависимост от това колко случаи се развиват, осигуряването на това ниво на грижа за толкова много хора в продължение на няколко седмици рискува да се срине националната здравна система доста бързо. Може да се помогне за предотвратяване на този вид „скок“ при пациенти, като се практикува социално дистанциране (вижте по-долу за повече обяснения).

Как се скринират пациентите за COVID-19?

Трябва да се пита всеки пациент, който има респираторни симптоми и треска, пътувал ли е до засегнатите райони през последните две седмици или е бил в близък контакт с някой, който има COVID-19. Пациентите, които отговорят с „да“, веднага ще получат маска за лице и ще бъдат поставени в изолационна стая, която има специален въздушен поток, предназначен да предпазва микроби от въздуха да излязат в други помещения. След това те ще бъдат тествани за обичайните сезонни респираторни вируси и ако те са отрицателни, тестовете ще бъдат изпратени и за COVID-19. Времето на завършване на лабораторния тест на COVID е 1-2 дни. Хората ще трябва да останат в изолация, докато не бъдат освободени. Но може да не е необходимо да останат в болницата. Повечето пациенти е добре да си почиват у дома, докато чакат резултатите от теста. защото риска от заразяване, ако теста им е отрицателен, е много по-голям, ако са в здравното учреждение.

Медицинските работници и клинични екипи трябва да бъдат всекидневно инструктирани и да следват стандартни протоколи за контрол на инфекцията. Лекарите, медицинските сестри и друг клиничен персонал трябва да носят защитни средства, като рокли, ръкавици, маски и очни щитове. Освен това напомняме на всички да се грижат редовно да мият ръцете си и да избягват да докосват лицата си – това е добра практика по всяко време на годината и особено през грипния сезон.

Трябва ли хората да са по-загрижени за сезонния грип или COVID-19? 

Понастоящем навсякъде се извършва широко разпространена сезонна грипна дейност, но има стъпки, които можете да предприемете, за да се предпазите от грип. Можете да получите годишна грип имунизация. Можете да приемате лекарства като Tamiflu, които ви предпазват от заразяване с грип, след като сте били изложени. Можете да покриете устата си и да миете ръцете си, за да смекчите разпространението. И дано, подобно на часовниковата стрелка, и тази година щамът на грипа да изчезне през пролетта, защото ако това не се случи, проблема става още по-голям.

Предизвикателството с COVID-19 е, че вероятно не може да се ограничи и не се знае дали наистина сме подготвени като страна за мащабна коронавирусна епидемия. Ако имаме късмет, това ще се забави малко през лятото, но следващите няколко месеца изглежда, че ще бъдат доста трудни за всички нас. Трябва да сме максимално готови за всичко, което идва по пътя ни и да знаем, че в крайна сметка ще преминем през него.

Как мога да се защитя? Трябва ли да нося маска за лице?  

Вземете превантивните действия, които правите за настинка и грип. Това включва избягване на близък контакт с хора, които са болни; да не докосвате очите, носа и устата си; измиване на ръцете добре и често; и почистване и дезинфекция на предмети и повърхности, с които редовно контактувате.

CDC не препоръчва да носите маска за лице, за да се предпазите от получаване на COVID-19 или други респираторни заболявания. Тези, които имат COVID-19 и / или проявяват симптоми, трябва да носят маска, за да предпазят другите от заразяване с вируса. Всеки здравен работник, който се грижи за някой, заразен с COVID-19, също трябва да носи маска.

Могат ли лекарства, като например “Tamiflu” да предпазят пациентите да се разболеят от COVID-19? 

Не. Тамифлу е проектиран да се вписва в молекула на грипния вирус, който изглежда не е част от COVID-19. Съществуват обаче и други антивирусни лекарства, които могат да бъдат полезни. Все се проучва повече за това дали тези лекарства, като Kaletra (антиретровирусен за пациенти с ХИВ), ще попречат на хората да се разболеят изцяло или просто ще помогнат на хората да се възстановят по-бързо. Все пак има много надежда в някои от ранните данни, които виждаме. Има и други антивирусни средства, които се оценяват в центъра на огнището в Ухан.

Какво трябва да направя, ако мисля, че съм заразен с COVID-19?

Ако смятате, че може да имате COVID-19, свържете се веднага с Вашия лекар. Ако отивате на лекар или в спешно отделение, обадете се напред, за да може някой да ви срещне отвън, за да ви даде маска за лице, която да ви помогне да ограничите разпространението на всякакви микроби. Междувременно стойте далеч от други хора. Ако живеете с други хора, изберете стая или място в дома си, където можете да се отделите от останалите. Не споделяйте съдове или чаши. Нека някой редовно избърсва повърхностите на банята с дезинфектант, поддържа ръцете си чисти и се опитайте да поддържате прозорците отворени за циркулация на въздуха. Не забравяйте да покриете кашлицата и кихането си.

Мога ли да се тествам за COVID-19, ако се притеснявам, че съм заразен? 

Само ако сте болни. Тестът за диагностициране на COVID-19 не е полезен, освен ако не сте болен и все още е по-ограничен, отколкото някой от нас иска да бъде. Уверете се, че информирате лекаря си за евентуални рискове за COVID, които може да имате, за да могат да ви направят тест, ако имате нужда.

Също така си струва да се спомене, че хората не трябва да се притесняват, ако отидат до лекарския си кабинет и се тестват за респираторни вируси, а резултатите казват, че имат коронавирус. Това е така, защото коронавирусът е името на цяла група вируси, включително неща като обикновената настинка. Повечето лекарски кабинети могат да тестват за нормални, ежедневни коронавируси. Ако видите резултати от тестове, които казват, че имате такъв, не трябва да се притеснявате.

Във въздуха ли е COVID-19?

При контрола на инфекцията се очертава една граница между нещата, които се предават, пътувайки във въздуха за кратко в дихателните капчици, и нещата, които всъщност се аерозолизират и плуват наоколо за известно време. Мислете за капчиците като за малки парченца течност, които можете да почувствате и да видите, когато някой киха. Кихате или кашляте, тези капчици летят в пространството и полепват по ръце, уста, нос или очи. Така се предават повечето коронавируси и така се смята, че се разпространява и този.  Поне за сега.

Аерозолите са различни. Помислете за лака за коса, след като го използвате в банята. Когато се върнете обратно в банята по-късно, все още може да усетите и да го помиришете, защото се задържа във въздуха. Очевидно ние научаваме много за този вирус, но повечето коронавируси не се пренасят по въздух по този начин. Най-общо казано, може да има моменти, когато някои от тези капчици или частици са във въздуха, но това за сега е ограничено.

Някой в ​​моя самолет ако кашля до мен. Трябва ли да се притеснявам, че ще се заразя с COVID-19?

Вероятно не. По малка е вероятността някой от вашия полет да е имал COVID-19, защото местният здравен отдел във вашата общност ще ви намери още преди да сте се качили на полета. Ако не го направят, вероятно не сте били изложени. На летищата контрола е най-засилен. И все пак избягвайте пътувания със самолет!

Какво е „базирано в общността предаване“ и защо е важно?

Служителите на общественото здравеопазване говорят много за „предаване в общността“ на COVID-19 и не винаги е ясно как това е различно за човек, който е заразен с COVID, докато пътува в чужбина. Поради сигналите за пътуване и обществения здравен скрининг на летищата, много хора, пътуващи до държава с риск от COVID, са помолени да останат у дома и да избягват контакт с други хора. Когато тези хора се разболеят, те имат много малко контакти и служителите в общественото здравеопазване могат да ги проследят и да ги помолят да продължат да си останат у дома. Това е ограничителен подход за намаляване на разпространението на нов вирус и означава, че можем да видим цялата верига на предаване, проследявайки го от човек на човек.

Когато бъдат открити случаи на COVID-19, които не са част от известна верига на предаване, тези пациенти трябва да са хванали COVID отнякъде. Така че, трябва да приемем, че има невидими вериги за предаване, които могат да включват много и много пропуснати случаи. По принцип това показва, че опитите да се овладее вируса са се провалили и особено с COVID-19 може да бъде наистина трудно да се открият тези невидими случаи и да се спре разпространението. Епидемиолозите смятат, че всеки случай, базиран в общността, представлява куп други невидими случаи и често това предизвиква широко тестване на всички, които имат симптоми на кашлица или настинка в района. Това обикновено води до намиране на много повече случаи през следващите седмици и месеци

Какво е „социално дистанциране“ и трябва ли да го правя?

Социалното дистанциране е една от редица „нефармакологични интервенции“, които могат да се използват за забавяне на разпространението на инфекции. Това конкретно се отнася до различни начини за разделяне на хората. Увеличаването на разстоянието между бюрата в училище или стоенето по-далеч от следващия човек на ред в хранителния магазин са едновременно социално дистанциране. Така че е изборът да се докосва в лакътя или да се помаха, вместо да се ръкува е решаващ за заплаха от заразяване. В един момент тези интервенции ще станат по-важни и по-формализирани. Това може да включва закриване на училища, отмяна на големи събития или работа от дома.

Ще трябва да направите своя собствена лична оценка на риска за неща като използване на обществен транспорт, излизане на вечеря, събиране с приятели и дори посещение на религиозни служби. Някои хора ще изберат да започнат социално дистанциране сега, а други може да не искат да го направят, докато няма потвърдени случаи в тяхната област или когато служителите на общественото здравеопазване го препоръчат, и това е добре. Някои хора (като доставчиците на здравни услуги) ще трябва да отидат на работа дори по средата на широко разпространено огнище, а други ще трябва да използват обществен транспорт и да отидат до хранителния магазин, независимо къде. С други думи казано, добре е да си останем вкъщи, когато можем, за да го направим по-безопасно за всички.

Трябва ли да се запася с хранителни стоки и лекарства? Можем ли да бъдем затворени като в Китай?

Малко вероятно е, поне за сега, правителствата да наложат крайни ограничения за движение, освен ако не е абсолютно необходимо. За общности, в които са с лоши огнища, вероятно ще бъдат помолени да останат вкъщи и да избегнат публичните пространства за известно време. Тези стратегии наистина могат да помогнат да се забави разпространението на инфекцията, така че всички да не се разболеят едновременно. Следвайки тези препоръки по какъвто и да е начин, можете да помогнете за защита на най-уязвимите сред нас.

Ако вие или член на семейството се разболеете, можете да се окажете в задължителна 14-дневна (или по-дълга) карантина и няма да ви бъде разрешено да напускате дома си. Мисля, че е важно да сте готови да влезете в своята роля, като останете вкъщи, ако дойде времето. В тази ситуация вероятно трябва да имате под ръка основни консумативи по начин на нетрайни храни, лекарства, отпускани по лекарско предписание и артикули за комфорт, които да ви помогнат да бъдете здрави, докато приключи опасността, подобно по време на природно бедствие. Въпреки това, COVID не застрашава нашето водоснабдяване или електричество, така че радиостанциите и палетите с вода могат да бъдат малко прекомерни.

Надявам се, че тази публикация беше полезна за Вас.

И преди да завърша, нещо с черен хумор.

Ако се страхувате от смъртта, спокойно! Винаги има първи път!

Усмивки от мен и не се страхувайте. Спазвайте хигиена и се интересувайте.

Информацията избутва страха и дава стратегия в случаи на оцеляване.

Информацията подготви: Петър Симеонов 

Относно Петър Симеонов

Автор е на българската документална поредица "Сериозно за НЛО". Занимава се усилено с разпространение на информация свързана с аномални явления. Защитник е на реалните видео документи свързани с НЛО. Изградил е собствен интернет портал специализиран само за българи с идеята за отсяване на истинската от фалшивата информация по темата. НЛО изследовател от 20 години. Пацифист и усърден защитник на природата, истината и вярата в свободата на човешкото въображение.

Вижте също

Душата се въплъщава в тялото на седмата седмица от бременността.

Д-р Рик Страсман намира увлекателни съвпадения между развитието на човешкия плод и описанията на Тибетската …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.